Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

PODCAST Vedecké večerníčky: O supravodivosti s Jozefom Kačmarčíkom

VEDA NA DOSAH

Vedec odpovedal na zvedavé otázky žiačok Lívie Szentiványiovej a Nelky Hajkovskej zo Základnej a materskej školy Nižná brána 8 v Kežmarku.

Vizuál podcastu Vedecké večerníčky. Zdroj: Spotify

Vizuál podcastu Vedecké večerníčky, Zdroj: SAV

Hosťom druhého dielu podcastu je doktor Jozef Kačmarčík z Centra fyziky nízkych teplôt Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach.

V podcaste sa poslucháči dozvedia, čo je to supravodivosť. Vypočujú si o radostiach a strastiach práce vo vedeckom výskume, o lietajúcom supravodivom vlaku, ktorý prepravuje ľudí v Číne, ale aj o jeho miniatúrnej verzii. Tú navrhol a skonštruoval v roku 2013 inžinier Emil Gažo z Ústavu experimentálnej fyziky SAV.

Žiačky Lívia i Nelka, ktoré druhý diel podcastu moderujú, pracujú v krúžku Mladý výskumník. Krúžok vedie pani učiteľka Janka Šišková. V práve ukončenom školskom roku boli súčasťou tímu, ktorý vyhral celoslovenské finále súťaže Pohár vedy, v medzinárodnom česko-slovenskom finále skončili na druhom mieste. Pani učiteľka Šišková bude v marci 2022 v zmiešanom česko-slovenskom tíme vystupovať v celoeurópskom finále prehliadky Science on the Stage.

Vedecké večerníčky nájdete v streamovacej službe Spotify, v obľúbených podcastových aplikáciách Google Podcasts a Apple Podcasts, ako aj na webovej stránke vedeckybrloh.sk.

Zdroj: SAV

(DK)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky