Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Viete, ako správne skladovať čerstvú zeleninu a čerstvé ovocie?

Justína Mertušová

Najväčší pozor si musíme dávať na teplotu, etylén a prúdenie vzduchu.

Ovocie a zelenina v chladničke. Zdroj: iStockphoto.com

Ovocie a zelenina v chladničke. Zdroj: iStockphoto.com

Nutričné a zdravotné prínosy konzumácie čerstvého ovocia sú vedecky dlhodobo podložené. Ovocie a zelenina sú bohaté na vlákninu, fytochemikálie (biologicky aktívne látky) a mikroživiny (vitamíny, minerály a stopové prvky), ktoré sú nevyhnutné pre zdravie človeka. Minimalizujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny tráviaceho traktu.

WHO odporúča, aby sme konzumovali denne minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny rozličných druhov. Keďže v súčasnosti narastá povedomie o výžive a zdravom životnom štýle, zvyšuje sa aj dopyt po čerstvom ovocí a čerstvej zelenine.

Niekoľko jednoduchých stratégií vám môže pomôcť vychutnať si ich dlhšie a zároveň minimalizovať plytvanie potravinami.

Osvedčené postupy pri manipulácii s ovocím a zeleninou

Vyhnite sa nákupu pomliaždeného alebo poškodeného ovocia či otlčenej a pokazenej zeleniny. Môžu byť vstupnými bodmi pre patogény a zároveň poskytujú vlhkosť pre ich rast.

Keď si vyberáte koreňovú zeleninu, kapustu, tekvicu a cibuľu, mali by byť dostatočne „ťažké“ vzhľadom na svoju veľkosť, bez škvŕn alebo mäkkých miest.

Čo vieme o skladovaní

Vyhnite sa oplachovaniu ovocia a zeleniny pred ich skladovaním. Voda alebo vlhkosť dokáže urýchliť mikrobiálne kazenie.

Surové produkty skladujte na polici alebo v zásobníkoch nad mäsom a morskými plody, aby sa znížilo riziko kontaminácie pri prípadnom kvapkaní šťavy.

Pri skladovaní čerstvého ovocia a čerstvej zeleniny musíme myslieť na tri najzakladanejšie parametre – teplotu, etylén a prúdenie vzduchu.

Teplota

Veľa produktov sa dobre uchováva v chladničke, zatiaľ čo niektoré, napríklad zemiaky, cibuľa a cesnak, je lepšie uskladňovať pri chladnej izbovej teplote a v tme.

V chladničke skladujte rýchlo sa kaziace produkty – jahody, maliny, listovú zeleň, narezané a hotové výrobky vo vrecúškach. Pre zachovanie kvality a bezpečnosti sa odporúča teplota 5 stupňov Celzia alebo nižšia.

Potraviny, ktoré neboli vychladené, vyhoďte do štyroch hodín po rezaní, olúpaní, prípadne varení.

Etylén

Niektoré druhy ovocia – napríklad jablká, hrušky a banány – prirodzene uvoľňujú etylénový plyn. Určité druhy rastlinných potravín, ako je kapusta, listová zelenina, šalát a brokolica, sú naň citlivé, čo sa vyznačuje tým, že rýchlejšie dozrievajú (prípadne dochádza k ich rozkladu). Či už ich dávate do chladničky alebo nie, ovocie a zeleninu, potraviny citlivé na etylén by ste mali uchovávať oddelene.

Prúdenie vzduchu

Produkt, ktorý chceme skladovať pri izbovej teplote, potrebuje dobrú cirkuláciu vzduchu. Plastové vrecká však znamenajú predčasné pokazenie potravín. Banány, zemiaky alebo cibuľu, ktoré si kúpite v perforovanom plastovom vrecku, je potrebné vybrať a nechať dýchať, aby vydržali dlhšie.

Väčšina chladených produktov zostane dlhšie čerstvá, keď je zapečatená, či už v plastových vreckách so zipsom, opakovane použiteľných silikónových vreckách, alebo nádobách s tesne priliehajúcimi viečkami. Nádoby zadržiavajú vlhkosť, čím zabraňujú dehydratácii produktov a pomáhajú chrániť citlivé produkty pred účinkami etylénového plynu.

Koreňová zelenina

Medzi koreňovú zeleninu patrí mrkva, petržlen, paštrnák, zeler, repa a zázvor.

  • Odstráňte všetky listové zelené vrcholy, pretože odvádzajú zo zeleniny živiny a sviežosť.
  • Pre čo najdlhšiu životnosť ich uchovávajte v chladničke v plastovom vrecku.
  • Na kratšiu dobu (do dvoch týždňov) ich skladujte voľne v zásuvkovej priehradke.

Repa, kaleráb, mrkva, paštrnák a zázvor sú superhviezdy dlhodobého skladovania, pretože si nerobia starosti s tým, kde ich v chladničke skladujete.

Koreňovú zeleninu môžete skladovať vedľa produktov citlivejších na plyny, ako je listová zelenina, kapusta, brokolica a karfiol, pretože neuvoľňuje veľa etylénového plynu.

Reďkovky, hoci technicky patria do čeľade kapustovité, sa správajú podobne ako iná koreňová zelenina. V chladničke vydržia dlho čerstvé – niekedy až tri týždne – ak sa skladujú vo vzduchotesnej nádobe.

Žena ukladá nakrájanú zeleninu a ovocie do plastových nádob. Zdroj: iStockphoto.com

Ukladanie nakrájanej zeleniny a nakrájaného ovocia v plastových nádobách. Zdroj: iStockphoto.com

Cibuľa a cesnak

  • Nedávajte ich do chladničky, skladujte ich na chladnom a tmavom mieste s nízkou vlhkosťou.
  • Umožnite im cirkuláciu vzduchu.
  • Uchovávajte ich oddelene od zemiakov a sladkých zemiakov.

Ak sa predávajú v sieťovanom obale, môžete ich zavesiť na háčik v špajze. Alebo si vytvorte vlastné vetrané vrecúško pomocou starých čistých pančúch.

Listová zeleň

  • Zlikvidujte všetky hnedé alebo slizké listy.
  • Skladujte v chladničke neumyté.
  • Utesnite vo vreckách so zipsom alebo inak uzatvárateľných nádobách.
  • Ak chcete, aby bola zelenina pripravená na konzumáciu, umyte ju a zabaľte do čistej textilnej utierky, papierovej utierky alebo mäsiarskeho papiera, aby absorbovali prebytočnú vlhkosť.

Medzi odolnejšie náhrady šalátu patrí endívia kučeravá, kel a žerucha.

Paradajky

  • Voda z paradajok uniká z vrcholov, kde boli pripevnené k stopke, preto ich skladujte obrátené smerom nadol. Tak zabránite unikaniu vlhkosti a nadmernému zmäknutiu.
  • Odstráňte stopky a nezrelé paradajky skladujte na tanieri alebo tácke pri izbovej teplote, kým úplne nedozrejú.
  • Všetky neskonzumované, ale úplne zrelé paradajky dajte do chladničky. Pred podávaním ich nechajte otepliť pri izbovej teplote.

Uhorky

  • Umyté a osušené uhorky zabaľte do papierových alebo textilných utierok a uložte ich do priehradky v chladničke. Utierka pomôže absorbovať prebytočnú vonkajšiu vlhkosť pri ich skladovaní.
  • Dôležitá je cirkulácia vzduchu, takže ich nezatvárajte do utesnených nádob.

Tropické ovocie

Aj keď chceme krásne farebné exotické ovocie vystaviť, slnečná kuchyňa môže byť jedným z najhorších miest na ich uchovávanie. Vlhký a teplý vzduch urýchľuje totiž hnednutie.

Banány

  • Držte ich ďalej od iných produktov, a to kvôli produkcii etylénu.
  • Keď banány dozrejú podľa vašich predstáv, dajte ich do chladničky, aby ste predĺžili trvanlivosť o niekoľko dní. Šupka môže byť škvrnitá, ale vnútro by malo zostať chutné.

Mango

  • Skladujte ho nezrelé pri izbovej teplote.
  • Po dozretí ho nechajte jemne zachladiť v chladničke.

Môžeme ho nechať pomaly dozrieť na utierke položenej na tácke ďaleko od ostatného ovocia.

Citrusové ovocie

  • Skladujte ho na kuchynskej linke, kde vydrží až týždeň.
  • Môžete ho však udržať šťavnaté až mesiac. Citróny pevne uzavrite v plastovom vrecku, z ktorého vytlačíte všetok vzduch a takto skladujte v chladničke.

Pomaranče a grapefruity nie sú citlivé na etylén, takže ich môžete skladovať s jablkami a hruškami.

Ovocie v drevenej miske. Zdroj: iStockphoto.com

Ovocie na kuchynskej linke. Zdroj: iStockphoto.com

Avokádo

  • Ak nie je ešte zrelé, skladujte ho pri izbovej teplote, aby mohlo správne dozrieť.
  • Neskladujte ho v papierovom vrecku, ktoré by zachytilo jeho prírodný etylénový plyn a urýchlilo proces dozrievania.
  • Keď chcete zastaviť v ktorejkoľvek fáze proces dozrievania, ponorte celé avokádo do vody, prikryte ho a dajte do chladničky. Keď ho vyberiete, bude v rovnakom stave, v akom ste ho tam dávali.

Drobné ovocie

Medzi drobné ovocie patria jahody, maliny, černice, čučoriedky a ríbezle.

Čerstvé bobule majú dvoch hlavných nepriateľov – pleseň a vlhkosť. Čučoriedky sú spomedzi všetkých najlepšie vybavené vďaka pevnejšej šupke, ktorá ich chráni a neabsorbuje vlhkosť. Na druhej strane jahody absorbujú vodu ako špongia.

  • Čisté, suché bobule vložte do škatuľky, v ktorej môžu dýchať, a uložte ich do chladničky.
  • Ak sú mokré, rýchlejšie splesnivejú, preto bobule umývajte až predtým, ako ich idete konzumovať.
  • Ideálnou možnosťou je aj ich mrazenie. Predtým ich dôkladne umyte, očistite a vysušte. Ak nechcete, aby sa pri mrazení o seba prilepili, položte ich na tácku vystlanú papierom na pečenie.

Zdroje: DOI: 10.1016/j.scienta.2020.109519, Virginiatech, seriuseats, onhealth, nytimes, southernliving, seriuseats 

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky