Výsledky Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre budú aplikované do praxe.
Vo Výskumnom centre AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre sa začal v júli v oblasti vývoja rakoviny hrubého čreva a rekta výskum antikarcinogénnych účinkov MCT oleja obohateného o extrakt z plodov čili. Potrvá štyri roky.
Olej si budete môcť kúpiť
Vedci budú skúmať rôzne odrody čili a zisťovať ich efekt na ľudské rakovinové bunky. Projekt bol podporený sumou 250-tisíc eur z Agentúry na podporu výskumu a vývoja.
Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť na svete v priebehu budúceho roka. Keďže ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma, ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh. Výsledky výskumu budú teda pretavené aj do praxe.
S čili pomohla Botanická záhrada SPU
„Botanická záhrada SPU vypestovala pre naše výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu, čo je vlastne štipľavosť. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu. Následne sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov, a tie sa budú pridávať do kokosového MCT oleja,“ uviedla riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny.
Na ľudskej rakovinovej línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsulovanú (neobaľovanú) formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok. AgroBioTech požiada v závere výskumu Úrad priemyselného vlastníctva SR o zápis úžitkového vzoru na minimálne jeden z výrobkov.
Čo je MCT olej?
MCT olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín (Medium Chain Triglycerides), ktoré sa metabolizujú podobne ako cukry, a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva. Podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Výborne sa preto hodí ako prevencia obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch gastrointestinálneho traktu.
„Dodáva energiu aj mozgu a využíva sa ako podporná liečba pri Alzheimerovej chorobe. Naším cieľom je obohatiť tento olej tiež o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili,“ uviedla hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová. Keďže čili má taktiež antimikrobiálny účinok, jeho pridanie zároveň predĺži trvanlivosť oleja.
Ako vie čili pomôcť
Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky, a pritom je pre človeka prijateľná.
„Senzorickým hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte pre konzumentov prijateľná . Na základe toho sa bude robiť ďalšia analýza – mikroenkapsulácia –, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v čili,“ doplnila doktorka Ďúranová.
V rámci ďalšieho experimentu, ktorý už nebude súčasťou tohto projektu, by chceli vedci obaľovaný aj neobaľovaný extrakt z čili zapekať do pekárenských výrobkov. Cieľom je zistiť, či účinky čili pri vysokej teplote degradujú a aký efekt má v tomto smere mikroenkapsulácia.
Zdroj: SPU v Nitre
(JM)