Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nezdravé stravovanie môže viesť k zmenám v našom mozgu

VEDA NA DOSAH

Najnovšia štúdia naznačuje, že päť dní neustáleho jedenia nezdravých potravín môže spôsobiť zmeny činnosti nášho mozgu.

Prejedanie nezdravým jedlom. Zdroj: iStock.com/Doucefleur

Veľakrát jedávame ultraspracované potraviny bez toho, aby sme si to uvedomovali. Zdroj: iStock.com/Doucefleur

Podľa najnovšej štúdie, uverejnenej v časopise Nature, môže byť už päť dní, počas ktorých konzumujeme nezdravé jedlá, problematických. Ak si neustále počas týchto piatich dní doprajete čipsy, čokoládové tyčinky, hranolčeky a iné nezdravé jedlá, tak si koledujete o veľký problém. Len takýto krátky čas nezdravého stravovania môže viesť k zmenám v činnosti mozgu. Výsledky sú porovnateľné s ľuďmi, ktorí trpia obezitou.

Vedci z Univerzity v Tübingene v Nemecku sa rozhodli otestovať zdravých mladých mužov, či sa im pri konzumácii nezdravých potravín zmenia vzorce mozgovej činnosti napriek tomu, že ich telesná hmotnosť zostane rovnaká.

Pri konzumácii jedla pankreas uvoľňuje inzulín, ktorý umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala dovnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Časť z inzulínu sa dostane do mozgu, kde pôsobí na tlmenie chuti do jedla. Ale reakcia mozgu na hormón je u niektorých ľudí s obezitou oslabená. Táto inzulínová rezistencia mozgu ovplyvňuje to, ako telo spracováva jedlo.

Mali horšiu pamäť či horšie reagovali na vizuálne podnety

Vedci v rámci štúdie testovali 29 zdravých mužov, pričom osemnástim z nich nariadili päťdňovú vysokokalorickú diétu. Zároveň im pripravili občerstvenie, ktoré malo o 1500 kalórií viac ako ich bežný denný kalorický príjem, ale aj vyšší obsah tuku či cukru. Toto jedli počas piatich dní.

Mužom sa podarilo zvýšiť kalorický príjem v priemere len o 1200 kalórií za deň. Ako uvádza neurovedkyňa Stephanie Kullmannová, hlavná autorka štúdie, zo začiatku boli účastníci štúdie jedlom nadšení, ale už na štvrtý deň predstavovalo pre nich zjedenie príliš spracovaného jedla veľký problém.

Odborníci pozorovali zmeny v mozgu tesne pred tým, ako dobrovoľníci absolvovali päťdňové nezdravé stravovanie, ihneď po tom a ešte o týždeň neskôr. Tesne pred každým testom dávali účastníkom inzulínový nosový sprej na zvýšenie hladiny hormónu v mozgu.

Nezdravé potraviny ovplyvňujú aj náš mozog Zdroj: iStockphoto.com

Nezdravé potraviny ovplyvňujú aj náš mozog. Zdroj: iStockphoto.com

Muži, ktorí sa celý čas stravovali nezdravo, vykazovali po piatich dňoch vyššiu aktivitu v troch oblastiach mozgu zapojených do reakcií na zmeny v stravovaní ako zvyšní účastníci, ktorí sa stravovali normálne. Tento vzorec mozgovej aktivity je podobný tomu, ktorý sa vyskytuje u ľudí s obezitou alebo inzulínovou rezistenciou, čo môže viesť k cukrovke 2. typu.

Sedem dní po nezdravom stravovaní účastníci výskumu horšie reagovali na vizuálne podnety, dokonca mali horšiu pamäť ako predtým. Aj keď môže ísť o prehnane vysoké číslo kalorického príjmu, faktom je, že veľakrát jedávame denne ultraspracované potraviny bez toho, aby sme si to uvedomovali.

Zdroj: Nature

(RR)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky

Mediálni partneri

ÁMOS vision FonTech Startitup