Všetky články

Molekula RNA – najprv nedoceňovaná, neskôr konečne uznávaná

Ribonukleová kyselina (RNA – z angl. ribonucleic acid) bola v minulosti vedeckou obcou značne podceňovaná „vďaka“ tomu, že mnohé z jej funkcií...

| Eva Miadoková
projekt DANUrB/„Dunajské dni“

29. jún – Medzinárodný deň Dunaja

Dôležitý dátum pre aktérov projektu DANUrB je nesporne 29. jún. Koná sa Medzinárodný deň Dunaja. Viaceré mestá a tiež krajiny...

| VEDA NA DOSAH

Dôvera v EÚ rastie, na Slovensku klesla o 4 percentá

Podľa posledného prieskumu Eurobarometra, ktorý bol zverejnený 14. júna 2018, sa väčšina Európanov domnieva, že ekonomická situácia je dobrá a optimistická,...

| VEDA NA DOSAH

Progresívne spôsoby prípravy leteckých prác v stavebníctve s využitím počítačovej simulácie

Vrtuľníky sa v našom, resp. bývalom československom stavebníctve používajú už od roku 1957. Ich využiteľnosť v tomto odbore ovplyvňuje množstvo náhodne pôsobiacich...

| VEDA NA DOSAH

Kam miznú obyčajné vrabce?

Vrabce posedávajúce v hlúčikoch na stromoch, kríkoch alebo plotoch patrili v minulosti k neodmysliteľnému koloritu našich dedín i miest. Na úsvite tretieho milénia...

| VEDA NA DOSAH

Slovenský startup uspel v českej ankete Nápad roka

V konkurencií 192 firiem sa v ankete českého mobilného operátora Nápad roka umiestnila na 3. priečke slovenská startupová firma Glycanostics. Založil ju...

| Monika Tináková

Víťazky druhého ročníka projektu L’Oréal-UNESCO Pre ženy vo vede sú známe

Súťaž L’ORÉAL-UNESCO pre ženy vo vede v júni už po druhýkrát odovzdala svoje ocenenia v dvoch kategóriách. Ako vyvinúť novú...

| VEDA NA DOSAH

Súťaž Expedícia Mars ponúkne exkurziu do Európskej vesmírnej agentúry a simulovaný let na Mars

Študenti vo veku od 13 do 18 rokov sa môžu do 18. júla 2018 prihlásiť do česko-slovenskej súťaže Expedícia Mars....

| Marta Bartošovičová

Úspora materiálu na doskových mostoch so zabetónovanými oceľovými nosníkmi

Spriahnuté oceľovo – betónové konštrukcie sú čoraz viac využívané ako v teoretickej, tak aj odbornej praxi. Umožňujú spojenie vhodných vlastností...

| VEDA NA DOSAH

V boji proti nežiaducim baktériám v potravinách

Baktérie sú pôvodcovia až približne dvoch tretín alimentárnych ochorení, a preto je dôležité počas výroby a spracovania potravín zabezpečiť podmienky,...

| VEDA NA DOSAH