Všetky články
Molekula RNA – najprv nedoceňovaná, neskôr konečne uznávaná
Ribonukleová kyselina (RNA – z angl. ribonucleic acid) bola v minulosti vedeckou obcou značne podceňovaná „vďaka“ tomu, že mnohé z jej funkcií...
29. jún – Medzinárodný deň Dunaja
Dôležitý dátum pre aktérov projektu DANUrB je nesporne 29. jún. Koná sa Medzinárodný deň Dunaja. Viaceré mestá a tiež krajiny...
Dôvera v EÚ rastie, na Slovensku klesla o 4 percentá
Podľa posledného prieskumu Eurobarometra, ktorý bol zverejnený 14. júna 2018, sa väčšina Európanov domnieva, že ekonomická situácia je dobrá a optimistická,...
Progresívne spôsoby prípravy leteckých prác v stavebníctve s využitím počítačovej simulácie
Vrtuľníky sa v našom, resp. bývalom československom stavebníctve používajú už od roku 1957. Ich využiteľnosť v tomto odbore ovplyvňuje množstvo náhodne pôsobiacich...
Kam miznú obyčajné vrabce?
Vrabce posedávajúce v hlúčikoch na stromoch, kríkoch alebo plotoch patrili v minulosti k neodmysliteľnému koloritu našich dedín i miest. Na úsvite tretieho milénia...
Slovenský startup uspel v českej ankete Nápad roka
V konkurencií 192 firiem sa v ankete českého mobilného operátora Nápad roka umiestnila na 3. priečke slovenská startupová firma Glycanostics. Založil ju...
Víťazky druhého ročníka projektu L’Oréal-UNESCO Pre ženy vo vede sú známe
Súťaž L’ORÉAL-UNESCO pre ženy vo vede v júni už po druhýkrát odovzdala svoje ocenenia v dvoch kategóriách. Ako vyvinúť novú...
Súťaž Expedícia Mars ponúkne exkurziu do Európskej vesmírnej agentúry a simulovaný let na Mars
Študenti vo veku od 13 do 18 rokov sa môžu do 18. júla 2018 prihlásiť do česko-slovenskej súťaže Expedícia Mars....
Úspora materiálu na doskových mostoch so zabetónovanými oceľovými nosníkmi
Spriahnuté oceľovo – betónové konštrukcie sú čoraz viac využívané ako v teoretickej, tak aj odbornej praxi. Umožňujú spojenie vhodných vlastností...
V boji proti nežiaducim baktériám v potravinách
Baktérie sú pôvodcovia až približne dvoch tretín alimentárnych ochorení, a preto je dôležité počas výroby a spracovania potravín zabezpečiť podmienky,...