Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch
Banner k Vedeckej cukrárni na tému Ako technológie pomáhajú pri spracovaní slovenčiny a čo vieme naučiť umelú inteligenciu? Prednášajúci: RNDr. Radovan Garabík

Marcová cukráreň bude o technológiách a o tom, ako spracovávajú slovenčinu

Ktoré slovo sa najčastejšie používa? Ktoré je najdlhšie? Koľko je slov v slovenčine? To a aj iné veci sa dozviete...

| VEDA NA DOSAH
Banner - pozvánka na Vedeckú cukráreň na tému Rakovina - je možné vyliečiť nevyliečiteľné? Zdroj: CVTI SR

Vo februárovej cukrárni sa dozviete, či je možné vyliečiť nevyliečiteľné – rakovinu

Posvietime si na ňu z viacerých uhlov pohľadu. A nevynecháme ani hoaxy, ktoré sa o nej šíria.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Prečo v biológii potrebujeme modelové organizmy?

Nestihli ste prednášku rastlinného neurobiológa Viktora Demka v januárovej Vedeckej cukrárni? Prinášame vám z nej video.

| VEDA NA DOSAH
Banner k podujatiu. Zdroj: CVTI SR

V januárovej cukrárni sa dozviete, na čo slúžia modelové organizmy

Jedným z najznámejších modelových organizmov je mucha drozofila.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Materiály pre udržateľné využívanie energie

Nestihli ste prednášku fyzikálneho metalurga Jaroslav Jerza o trvalo udržateľnom dizajne budúcnosti? Prinášame vám z nej video.

| VEDA NA DOSAH