Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Začínajúci podnikatelia môžu nazbierať skúsenosti v špičkových zahraničných firmách počas platenej stáže

VEDA NA DOSAH

ERASMUS INFO DAY /november 2018/

Začínajúci podnikatelia môžu naberať cenné skúsenosti v zahraničných firmách a naopak, slovenské spoločnosti môžu hostiť stážistov zo zahraničia. Všetko vďaka programu Erasmus pre mladých podnikateľov. Ide o európsky výmenný program pomáhajúci začínajúcim podnikateľom získať skúsenosti a zručnosti prospešné pre úspešný štart alebo rozvoj svojho podnikania v Európe.

V novembri 2018 sa konal ERASMUS INFO DAY, ktorého cieľom bolo odprezentovať dojmy a skúsenosti stážistov a hosťujúcich firiem. V priestoroch Coworkingu Národného podnikateľského centra sa zišli bývalí účastníci a potenciálni záujemcovia o platenú stáž. Podujatie pripravila agentúra Slovak Business Agency v spolupráci s Taliansko-Slovenskou obchodnou komorou.

O svoje dojmy sa podelila napríklad Almíra Biljalovičová, ktorá naberala nové skúsenosti v dánskom start-upe Brain Gain Group pod vedením Mathiasa Schjotza. Architekt Tomáš Kyseľ porozprával o svojom pôsobení v talianskom štúdiu Archietto Nedo Pivi a Michal Korman zo spoločnosti Touch4IT odprezentoval dojmy z mentorovania poľskej stážistky Klaudie Michalskej.

Začínajúci podnikatelia si prostredníctvom programu Erasmus pre mladých podnikateľov vymieňajú skúsenosti a obchodné nápady so skúsenými podnikateľmi v inej krajine zapojenej do programu, s ktorými spolupracujú od 1 do 6 mesiacov.

Pobyt začínajúceho podnikateľa, ktorý nepodniká dlhšie ako tri roky, je čiastočne financovaný Európskou komisiou (EK). „Dostane mesačný príspevok na ´fungovanie´, ktorý ide z EK a sprostredkuje ho vysielajúca organizácia,“ povedal manažér programu Erasmus pre mladých podnikateľov Martin Menkyna. Na druhej strane sú skúsení podnikatelia, ktorí poskytujú vybraným stážistom zázemie a odovzdávajú im cenné skúsenosti. Podmienkou je, že za sebou musia mať viac ako tri roky podnikania.

ERASMUS INFO DAY /november 2018/

Čas strávený stážistom v hosťujúcej firme je rozdelený na viacero častí, pričom mladým podnikateľom sa venuje aj vedúca osobnosť, čiže riaditeľ alebo kľúčový člen vyššieho manažmentu. Do programu sa okrem krajín Európskej únie zapájajú aj štáty ako Singapur, Izrael alebo USA, ale aj exotické krajiny zo vzdialených teritórií.

Viac informácií o programe Erasmus pre mladých podnikateľov

http://www.sbagency.sk/erasmus-podnikatelia

https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

 

Informácie a foto poskytol: Milan Šimák, komunikačný manažér Slovak Business Agency

Spracovala: Slávka Cigáňová (Habrmanová), NCP VaT pri CVTI SR

Uverejnila: VČ

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky