Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Video: Finančná gramotnosť, celoživotné finančné rozhodnutia a zdravý sedliacky rozum

VEDA NA DOSAH

Až 60 percent najlepších basketbalistov z NBA zbankrotuje do piatich rokov po skončení kariéry. Zadlženosť slovenských domácností rastie v poslednom desaťročí tempom 10 percent ročne. Za posledný rok požiadalo o bankrot 15 tisíc Slovákov. 90 percent Slovákov nemá dostatočnú finančnú gramotnosť.

Ktoré základné prvky finančnej gramotnosti by mal každý z nás ovládať? Kde robia mnohí chybu? Čo hovoria osvedčené rady starých mám, teda sedliacky rozum? Čo radia ekonómovia? Kedy sa oplatí zadlžiť sa a aký veľký dlh si môžeme dovoliť? O tom všetkom sme sa rozprávali v januárovej Vedeckej cukrárni.

 

Kto je Martin Šuster

Mgr. Martin Šuster, PhD. je riaditeľom odboru výskumu v Národnej banke Slovenska. Od roku 2018 je aj predsedom Slovenskej ekonomickej spoločnosti. Prednášal na viacerých slovenských univerzitách vrátane Ekonomickej univerzity v Bratislave, Univerzity Komenského v Bratislave a City University v Trenčíne.

Čo je Vedecká cukráreň

Vedecká cukráreň je pravidelná séria stretnutí žiakov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Študenti môžu osobne v neformálnej a priateľskej atmosfére stretnúť odborníkov, ktorí vedia hovoriť populárnou formou a jednoduchým spôsobom o vede a výskume.

(OG)

Foto a video: CVTI SR

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky