Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

PODCAST: Trh sa stal „metanáboženstvom“ na úkor ľudí. Aká je budúcnosť ekonómie?

Lenka Dudlák Sidorová

Stojíme na prelome starého a nového systému. Súčasný (starý) ekonomický systém sa ukázal ako neudržateľný, pričom už dlhé roky postupne kolabuje.

Titulný obrázok k podcastu Veda na dosah, Zdroj: CVTI SR

Zdroj: CVTI SR

Vedci a futurológovia však poznajú riešenia na dosiahnutie priaznivejšej budúcnosti.

Súčasný ekonomický systém stavia trh ako organizačnú štruktúru nad potreby človeka, čo má často za následok porušovanie základných ľudských práv, nerovnosť a úpadok podsystémov, napríklad zdravotníctva či školstva.

Trh sa stal akýmsi „metanáboženstvom“, ktoré je však príliš odtrhnuté od súčasného stavu reality. Funguje ako stará mapa v novom svete.

Budúce ekonomické systémy by mali stáť na úplne iných pilieroch. Novým kapitálom sa stávajú informácie, mali by nahradiť presúvanie hmotných produktov.

Aké zásadné chyby má starý systém? Aká je úloha etiky v ekonomickom systéme? Na akej organizačnej štruktúre stojí ekonómia budúcnosti? Ako sa môže transformovať globalizácia? Ako by sa dala vyriešiť nezamestnanosť?

Odpovede na tieto, ale i mnohé ďalšie otázky, ako aj praktické odporúčania sa dozviete v podcaste Veda na dosah.

Ing. Ivan Klinec je ekonóm, prognostik a futurológ. Pôsobí v Ekonomickom ústave Slovenskej akadémie vied a aktuálne sa venuje syntropickej ekonomickej teórii. Je tiež členom plánovacieho výboru najväčšieho futurologického projektu na svete Millennium Project.

Všetky podcasty sú dostupné na stránke vedanadosah.sk, na YouTube CVTI SR a cez aplikácie na streamovanie hudby SpotifyApple Podcasts a ďalšie.

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky