Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Konferencia DRONTEX 2024: Drony majú potenciál, ale prinášajú aj hrozby

VEDA NA DOSAH

Konferencia DRONTEX 2024 priniesla aktuálne trendy z oblasti bezpilotného letectva aj prednášky odborníkov z viacerých krajín.

Záber z konferencie Drontex 2024.

Záber z konferencie DRONTEX 2024. Zdroj: www.drontex.eu

V dňoch 16. a 17. októbra 2024 sa v národnej kultúrnej pamiatke Elektrárňa Piešťany konal už tretí ročník medzinárodnej konferencie DRONTEX 2024. Ako po minulé roky aj tento rok ju organizovala asociácia Mám Dron. Počas dvoch dní sa na nej prezentovalo 37 spíkrov z jedenástich krajín. Predstavili novinky z bezpilotného letectva, z vývoja a využitia dronov v oblasti priemyslu a služieb, ako aj riziká a hrozby, ktoré tieto technológie predstavujú. Podujatie bolo po prvý raz hybridné: program sledovali nielen ľudia v sále, ale aj diváci cez internet.

Manažment bezpilotnej prevádzky a pokročilé dronové služby

Konferenciu otvoril moderátor Ján Mečiar spolu s riaditeľom asociácie Mám Dron Rastislavom Sopkom. Účastníkom sa prihovoril aj ambasádor podujatia Ivan Bella a župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Nasledovali prezentácie odborníkov na manažment bezpilotnej prevádzky z Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), Eurocontrol, Európskej komisie a Riadenia letovej prevádzky ČR, ktoré doplnil vstup Mareka Krnáča z Krajskej inovačnej a rozvojovej agentúry (KIRA) o možnostiach aplikácie dronov v prostredí samosprávy.

Zľava Rastislav Sopko z asociácie Mám Dron a Ivan Bella na konferencii Drontex 2024.

Zľava Rastislav Sopko z asociácie Mám Dron a Ivan Bella na konferencii DRONTEX 2024. Zdroj: www.drontex.eu

Aktuálne trendy

Aktuálnym trendom vo využití bezpilotných technológií sú operácie bez vizuálneho kontaktu (BVLOS). Potvrdili to aj prezentácie spíkrov, ktoré sa venovali možnostiam monitoringu energetických sústav, podzemných a uzavretých priestorov, ako aj zapojeniu dronov do vesmírnych misií, tvorbe digitálnych dvojčiat či príprave dronových šou.

Ďalší programový blok sa venoval výskumu a vývoju bezpilotných technológií. Vedci zo vzdelávacích inštitúcií z Dánska, zo Švédska a z Nemecka predstavili projekty využitia dronov vo výskume klimatických zmien, atmosférických meraní či pokročilých operácií v režime BVLOS.

Súčasťou konferencie boli aj živé rozhovory a networking. V stane pred budovou elektrárne prebiehala počas trvania konferencie výstava bezpilotných a antidronových systémov od partnerov podujatia.

Vystavený dron počas konferencie Drontex 2024.

Vystavený dron počas konferencie DRONTEX 2024. Zdroj: www.drontex.eu

Drony a bezpečnostné výzvy

Drony predstavujú v dnešnom svete významné bezpečnostné hrozby, zároveň však môžu slúžiť ako ochrana proti rôznym nebezpečenstvám. Svedčili o tom aj prezentácie predstaviteľov štátnych inštitúcií a súkromných spoločností venujúcich sa vývoju a produkcii antidronových systémov, dronov pre armádne účely a softvérových riešení pre manažment špeciálnych misií.

„V súčasnej napätej bezpečnostnej situácii zohrávajú bezpilotné technológie (UAS) kľúčovú úlohu a stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou obranných stratégií. Aby bolo možné úspešne integrovať tieto technológie do prevádzky, je nevyhnutné vytvárať štandardy a systémy, ktoré umožnia ich flexibilnú adaptáciu na rýchlo sa meniace bezpečnostné požiadavky. Zároveň je potrebné vyvíjať riešenia schopné efektívne spolupracovať a komunikovať s existujúcimi systémami riadenia a kontroly vzdušného priestoru, na čom aktívne pracuje aj naša firma,“ povedal Marek Náhlik, riaditeľ spoločnosti R-SYS.

Účastníkom konferencie sa počas druhého dňa prihovoril poľský veľvyslanec na Slovensku Piotr Samerek, ktorý taktiež poukázal na dôležitosť medzinárodnej spolupráce. Počas programu odzneli aj témy využitia umelej inteligencie v bezpečnostných aplikáciách, zapojenie dronov do monitoringu verejných podujatí a eventov, poistenie dronov na Slovensku či ochrana osobných údajov v súvislosti s používaním dronov.

„Konferencia DRONTEX 2024 opäť ponúkla priestor na prezentáciu aktuálnych trendov z oblasti bezpilotného letectva a spojila odborníkov z viacerých krajín. Sme radi, že tento rok mohli program sledovať okrem ľudí v sále aj diváci online. Zároveň sa chcem poďakovať všetkým partnerom, bez ktorých by toto podujatie nemohlo vzniknúť,“ poznamenal Rastislav Sopko, riaditeľ asociácie Mám Dron.

Viac informácií o konferencii DRONTEX 2024 a fotografie z podujatia sú k dispozícii na stránke www.drontex.eu.

O asociácii Mám Dron

Asociácia Mám Dron vznikla ako občianske združenie, ktoré má za cieľ zvyšovať povedomie o potrebe zodpovedného využívania vzdušného priestoru. Vzhľadom na častú neznalosť platných pravidiel najmä zo strany hobby používateľov dronov a širšej verejnosti sa asociácia snaží otvoriť verejný dialóg na túto tému a pomocou webstránky www.mamdron.sk prinášať aktuálne informácie o platnej legislatíve. Aplikácia MamDron posúva myšlienku bezpečného a zodpovedného lietania z úrovne predstáv do reálneho sveta. Dôkazom, že táto iniciatíva má význam, je aj rastúci počet členov a partnerov združenia.

Zdroj: TS Asociácia Mám Dron

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky