Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

SlovakiaTech 2024 prinesie na Slovensko najhorúcejšie novinky z oblasti technológií

VEDA NA DOSAH

SlovakiaTech Fórum-Expo 2024 už v septembri predstaví špičkových spíkrov aj technologické novinky a inovácie v košickom Kulturparku.

SlovakiaTech Fórum-Expo 2024

SlovakiaTech Fórum-Expo 2024. Zdroj: FB SlovakiaTech

Zaujímajú vás elektromobily, budúcnosť dopravy, inovácie či inteligentná domácnosť? Toto všetko a ešte oveľa viac prinesie najväčší a najprestížnejší inovačný a technologický festival na Slovensku SlovakiaTech Fórum-Expo 2024, ktorý sa uskutoční v košickom Kulturparku od 24. do 25. septembra 2024.

SlovakiaTech Fórum-Expo 2024

SlovakiaTech 2024 predstaví počas dvoch dní návštevníkom najhorúcejšie novinky z oblasti technológií a na Slovensko prinesie aj svetových odborníkov na oblasť elektromobility, inteligentných domácností, udržateľnosti a digitalizácie.

Hlavnou témou tohto ročníka je budúcnosť mobility. Podujatie príde otvoriť hviezdny britský rečník a krstný otec elektromobility Andy Palmer – bývalý generálny riaditeľ automobilky Aston Martin a COO spoločnosti Nissan.

K sprievodným podujatiam bude tradične patriť i výstavná časť EXPO, workshopy, hackathon, program zameraný špeciálne na stredoškolákov, VIP networkingová party a ďalšie sprievodné aktivity. Okrem iného si budú môcť návštevníci vyskúšať pilotovanie vojenského vrtuľníka či riadenie železničného rušňa.

S dôrazom na efektivitu aj udržateľnosť

V poradí 6. ročník SlovakiaTech Fórum-Expo prinesie opäť tie najhorúcejšie novinky zo sveta inovácií a nových technológií, ale tiež množstvo príležitostí na networking a hľadanie potenciálnych investorov.

Prezident SlovakiaTechu Juraj Miškov je presvedčený, že zvyšovanie efektivity výroby môže ísť ruka v ruke s udržateľnosťou. „Technológie uľahčujú ľudstvu život a zvyšujú aj produktivitu práce. Našou úlohou je brať ohľad aj na planétu a ďalšie generácie, preto musíme popri zvyšovaní produktivity hľadať možnosti znižovania emisií a spotreby zdrojov,“ uviedol.

Podujatie predstaví počas 2 dní na 3 pódiách vyše 120 domácich a zahraničných rečníkov a v sekcii Expo aj niekoľko desiatok vystavovateľov. „Minulý 5. ročník podujatia navštívilo rekordných 3 000 návštevníkov. Išlo predovšetkým o odborníkov na vedu, technológie a inovácie i zástupcov firiem a štátnych inštitúcií. Teší ma, že nás navštevuje čoraz viac študentov stredných a vysokých škôl. Inovácie sú pre Slovensko kľúčové a bez zavedenia nových trendov a technológií do všetkých oblastí našej spoločnosti nemôže byť naša krajina konkurencieschopná v Európe a vo svete,“ uviedol prezident SlovakiaTechu.

Témy tohtoročného festivalu SlovakiaTech

SlovakiaTech Fórum-Expo Košice 2024 sa tento rok sústredí na štyri nosné témy:

  • CarTech (elektrické a autonómne vozidlá, prepojené vozidlá a dátová transformácia, bezpečnostné systémy, infraštruktúra pre inteligentnú dopravu, nové trendy v mobilite a automobilovej doprave);
  • HomeTech (inteligentné systémy riadenia energie v domácnostiach, umelá inteligencia v domácnostiach, prelínanie fyzických a digitálnych svetov, inovácie pre zdravie a pohodu v domácnostiach, bezpečná domácnosť s IoT);
  • ClimateTech (technológie obnoviteľných zdrojov energie, inovácie v udržateľnej poľnohospodárskej technike, energetická efektívnosť a inteligentné siete, inovácie v zachytávaní a skladovaní uhlíka, udržateľné vodné hospodárstvo);
  • DigiTech (trendy a výzvy v kybernetickej bezpečnosti, umelá inteligencia v biznise, FinTech a platformové inžinierstvo, digitálne zručnosti budúcnosti a vzdelávanie, kvantové technológie a ich perspektíva).

Výstavná časť EXPO

Súčasťou SlovakiaTechu 2024 bude tradične i výstavná časť EXPO, ktorá predstaví množstvo zaujímavých noviniek od technologických a inovačných firiem a startupov. Sú nimi:

  • VRM – simulátor letu (vojenský vrtuľník),
  • vlakový trenažér od ZSSK,
  • modulárny robotický pracovník od firmy Spinbotics,
  • virtuálna realita Apple Vision Pro v spolupráci s firmou Promiseo (návštevníci si ju budú môcť vyskúšať),
  • prototyp autonómneho záchranného systému s názvom Anisoptera Emergency UAV,
  • motion capture oblek od Game Dev Košice,
  • inovatívna päťosová tlačiareň MeltFlex, ktorá využíva robotické rameno SCARA a umožňuje tlač pod rôznymi uhlami.

Na návštevníkov čakajú tiež expozície piatich slovenských univerzít: Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Žilinskej univerzity v Žiline a Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Špičkoví rečníci

Na podujatí SlovakiaTech 2024 vystúpi počas 2 dní vyše 120 domácich a zahraničných rečníkov. Jedným zo stovky špičkových spíkrov bude Ramon Pacheco Pardo, profesor a vedúci Katedry európskych a medzinárodných štúdií na King´s College London. Návštevníkom priblíži, ako sa Japonsko a Kórea stali inovačnými veľmocami. Od polovodičov a zelených lodí až po robotiku a elektrické batérie sa obe krajiny môžu pochváliť niektorými z najpokročilejších firiem, ktoré vedú rast a transformáciu globálnej ekonomiky.

Odborník na digitálne trendy a inovácie Filip Dřímalka sa predstaví celkom netradične ako prvý rečník prostredníctvom holoboxu (virtuálny prenos živého vystúpenia) a ponúkne skvelú prednášku o budúcnosti nepráce a o tom, ako zmení AI (umelá inteligencia) svet práce.

Pierre Renhult, odborník na tému CarTech, má viac ako 30-ročné skúsenosti v automobilovom priemysle. Pôsobil ako CEO, člen predstavenstva a strategický poradca naprieč Európou aj USA, v sektore ťažkých nákladných vozidiel i osobných áut. Pierre Renhult poskytne návštevníkom komplexný pohľad na budúce technológie a trendy v automobilovom sektore.

Uznávaný švédsky futurista a odborník na revolučné technológie, behaviorálne zmeny a leadership novej generácie Stefan Hyttfors bude hlavným rečníkom pre oblasť ClimateTech. Vo svojej prednáške návštevníkom vysvetlí, prečo je strategická udržateľnosť novým modelom rastu v našej ére a ako môžu firmy z tohto trendu profitovať.

Grzegorz Chuchra, odborník na oblasť HomeTech, je podnikateľom a technologickým lídrom, CEO a spoluzakladateľom spoločnosti Tedee, ktorá je na čele inteligentných bezpečnostných riešení pre domácnosti. Na SlovakiaTechu predstaví novinky v oblasti inovácií v inteligentnom bývaní, riadenie energie v inteligentných domácnostiach a technológie zdravia v domácnosti.

Organizátori, hlavní partneri a patróni SlovakiaTechu

Organizátorom podujatia je nezisková organizácia SlovakiaTech. Odborným garantom je PhDr. Juraj Miškov, prezident SlovakiaTech Fórum-Expo, poradca podpredsedu vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku a bývalý minister hospodárstva SR.

Hlavnými partnermi SlovakiaTechu 2024Nadácia SPP a SARIO. Mediálnymi partnermi SlovakiaTech Fórum-Expo 2024 sú aj časopis Quark a vedecko-popularizačný portál VEDA NA DOSAH pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR).

Patronát nad festivalom SlovakiaTech Fórum-Expo 2024 prevzali Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo dopravy SR, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a Košický samosprávny kraj a mesto Košice.

Vstup na podujatie je bezplatný, podmienkou je registrácia. Aktuálny program nájdete na stránke podujatia.

Zdroj: TS SlovakiaTech

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky