Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Medzinárodný deň psov: Dog-friendly pracoviská majú veľa výhod

VEDA NA DOSAH

Prítomnosť psa na pracovisku zlepšuje vzťahy medzi kolegami. Zvieratá utužujú kolektív a súčasne znižujú stres.

Spoločenskovedný ústav CSPV SAV, v. v. i., „zamestnáva“ troch happiness manažérov – Darwina, Nessie a Jess.

Spoločenskovedný ústav CSPV SAV, v. v. i., „zamestnáva“ troch happiness manažérov – Darwina, Nessie a Jess. Zdroj: SAV. Foto: Klara Kohoutová, Spoločenskovedný ústav CSPV SAV, v. v. i.

Niektorí ľudia tvrdia, že považovať psa za člena rodiny nie je normálne, že pes je len zviera a že vždy to tak bolo. Ak sa pozrieme do histórie, mať psa ako súčasť rodiny nie je moderný výmysel. Už staroveké civilizácie ako Rimania a Gréci považovali psy za dôležitú súčasť svojho života. Dokazujú to epitafy, ktoré dávali vytesať na náhrobky svojich štvornohých priateľov.

V rôznych kultúrach mali psy odlišné postavenie. Nemí spoločníci si našli cestu do našich sŕdc a stali sa priateľmi. Už v minulosti nám verne pomáhali pri love, chránili nás, sprevádzali na cestách a strážili stáda. Dnes, 26. augusta, si pripomíname Medzinárodný deň psov.

Psy a dobývanie vesmíru

Psy sú nielen dobrí spoločníci, ale aj veľkí pracanti. Po druhej svetovej vojne sa svet rozdelil a začala sa nová éra – dobývanie vesmíru. Sučka Lajka bola prvý živý tvor, ktorého v roku 1957 vyslali do vesmíru, čo bol významný míľnik v histórii dobývania vesmíru. Sovietsky kozmický program vyslal psy do vesmíru v rokoch 1951 až 1966 celkovo 71 ráz.

V Rusku sa Lajka a ďalší psí kozmonauti stali národnými hrdinami a popkultúrnymi ikonami. Ich obrazy sa objavovali na rôznych produktoch od zápaliek až po pohľadnice. Belka a Strelka, ktoré sa úspešne vrátili z vesmíru, sa stali svetovými symbolmi a ich potomkovia boli ambasádormi dobrej vôle. Jedného z nich dostal americký prezident J. F. Kennedy.

Pes ako manažér šťastia na pracovisku

Psy sú vhodné na prácu v polícii, na letiskách či vo väzeniach. Pomáhajú nevidiacim a slúžia ako uši pre nepočujúcich, sú skrátka veľkou oporou pre ľudí so zdravotným postihnutím. Pre ľudstvo robia veľmi veľa, preto si zaslúžia medzinárodný deň, ktorý bol vyhlásený v roku 2004 odborníčkou na chov domácich miláčikov Colleen Paigeovou. Dátum 26. august si zvolila preto, lebo v tento deň pred mnohými rokmi, keď mala desať rokov, dostala svojho prvého psa.

Miesta, kde sú psy vítané, pribúdajú. Patria medzi ne nielen reštaurácie a kaviarne, ale aj kancelárie. Mnohí zamestnávatelia ponúkajú tento benefit. Napríklad Spoločenskovedný ústav CSPV SAV, v. v. i., „zamestnáva“ troch happiness manažérov Darwina, Nessie a Jess, ktorí sú kolegom k dispozícii, keď si potrebujú oddýchnuť.

Miest, kde sú psi vítaní, je stále viac. Patria medzi ne aj kancelárie. Zdroj: iStockphoto.com

Miest, kde sú psy vítané, je čoraz viac. Patria medzi ne aj kancelárie. Zdroj: iStockphoto.com

Výhody dog-friendly pracovísk

• Lepšie vzťahy medzi kolegami

Každý milovník psov vám povie, že pes je skvelý komunikačný nástroj. Prítomnosť psa na pracovisku zlepšuje vzťahy medzi kolegami, pretože zvieratá utužujú kolektív.

• Pes znižuje stres na pracovisku

Stres je každodennou súčasťou našich dní, najmä pracovných. Podľa aktuálnych zahraničných štúdií prítomnosť psa znižuje úroveň stresu na pracovisku. Platí to najmä pre ich majiteľov, ktorí sa v práci nemusia obávať, čo ich domáci miláčik doma robí.

• Vyššia produktivita

Hoci sa môže zdať, že pes na pracovisku ruší, opak je pravdou. Je všeobecne známe, že by ste si počas pracovného času mali robiť krátke prestávky na oddych. Mnohí z nás však pracujú nepretržite s presvedčením, že tak urobíme najviac práce. Čím dlhšie však pracujeme bez prestávky, tým viac naša produktivita klesá. Krátke prestávky, napríklad na prechádzku so psom, zvyšujú produktivitu, lebo pomáhajú získať novú energiu.

Krátka prestávka prospeje štvornohému miláčikovi aj jeho pánovi. Zdroj: iStockphoto.com

Krátka prestávka prospeje štvornohému miláčikovi aj jeho pánovi. Zdroj: iStockphoto.com

• Vyššia lojalita zamestnancov

Možnosť priniesť si do práce domáceho miláčika je výnimočný benefit. Zamestnanci, ktorí majú túto možnosť, prejavujú vyššiu lojalitu a spokojnosť.

• Pozitívne vnímanie spoločnosti

Dog-friendly firmy sú vnímané pozitívne nielen zákazníkmi, ale aj širšou verejnosťou. Tento benefit môže zlepšiť imidž spoločnosti.

Zamestnanci Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV, v. v. i., hodnotia prítomnosť psov veľmi pozitívne. „Často sa ozve zaklopanie na dvere so slovami: Prišiel som si pohladiť psy. Naši happiness manažéri pracujú usilovne a ich odmenou sú vždy nejaké dobroty od kolegov. Všetci traja sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho ústavu,“ ocenila Klara Kohoutová prínos štvornohých priateľov na pracovisku.

Zdroj: SAV. Text: Klara Kohoutová, Spoločenskovedný ústav CSPV SAV, v. v. i.

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky