Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Mobilná aplikácia odkrýva skryté miesta Pražského hradu

VEDA NA DOSAH

Aplikácia Pražský hrad archeologický sprístupňuje takmer 5 000 štvorcových metrov tohto sídla. Prezrieť si ich môžete hoci aj z obývačky.

Ukážka z aplikácie Pražský hrad archeologický.

Ukážka z aplikácie Pražský hrad archeologický. Zdroj: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.

Nová mobilná aplikácia Pražský hrad archeologický prevedie záujemcov piatimi najdôležitejšími archeologickými areálmi Pražského hradu, ktoré sú z väčšej časti verejnosti neprístupné. Oboznámi ich s históriou jednotlivých pamiatok a ukáže im aj to, ako sa priestor vyvíjal v priebehu storočí. Na aplikácii pracovali odborníci z Archeologického ústavu Akadémie vied Českej republiky (AV ČR), Praha, v spolupráci s Odborom pamiatkovej starostlivosti Kancelárie prezidenta republiky.

Komplexný pohľad na vývoj hradného priestoru

Viac ako 150 rokov trvajúci archeologický výskum Pražského hradu za sebou zanechal okrem iného celkom nový pohľad na históriu tohto významného sídla a tiež veľké množstvo pamiatok, ktoré sa zachovali na mnohých miestach hradného areálu. Fragmenty starších budov a terénov mapujú zložitý stavebný vývoj hradu. Niektoré sa stali súčasťou archeologických areálov sprístupnených pre verejnosť, iné zostávajú ukryté pred zrakmi verejnosti.

„Hlavnou úlohou aplikácie je sprístupniť archeologické pamiatky Pražského hradu čo najširšej verejnosti a zároveň ich ochrániť pred negatívnym vplyvom turistickej prevádzky,“ uviedla vedúca projektu Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu AV ČR, Praha.

Tisíce štvorcových metrov

Len tí najzasvätenejší vedia, že pod Pražským hradom sa nachádzajú priestory s rozlohou niekoľko tisíc štvorcových metrov, ktoré sú kryté železobetónovými konštrukciami. Pod nimi odpočívajú pamiatky z obdobia 9./10. – 15. storočia.

Pod III. nádvorím sa nachádza napríklad 2 000 štvorcových metrov s pozostatkami stavieb z dávnych čias. Pre návštevníkov je sprístupnená Kaplnka sv. Mořica a južná časť románskej baziliky. V aplikácii uvidia aj románsku chodbu, kam sa bežný návštevník nedostane a ktorá kedysi spájala baziliku s Kostolom sv. Bartolomeja.

Trojrozmerné skeny a rekonštrukcie zmiznutých stavieb

Aplikácia pokrýva päť najvýznamnejších archeologických areálov: Kaplnku Panny Márie, III. nádvorie – Veľké a Malé vykopávky, kryptu Katedrály sv. Víta a Kláštor a Baziliku sv. Juraja. Po rozkliknutí sa ukáže 3D sken priestoru, v ktorom môžu záujemcovia ďalej skúmať jednotlivé stavby. Zároveň na časovej osi uvidia, ako sa konkrétny areál menil. Oboznámia sa nielen so stavebnými fázami jednotlivých cirkevných budov, ale aj s pozostatkami rezidenčnej zástavby či opevnenia.

„Aplikáciu možno využívať on site i off site – teda ako sprievodcu po Pražskom hrade i doma v obývačke. Ľudia si môžu pozrieť spolu takmer päťtisíc metrov štvorcových,“ povedala Jana Maříková-Kubková. Záujemcovia si ju môžu stiahnuť na bežných platformách zadarmo v českej, anglickej a nemeckej verzii.

Aplikácia je postavená na 3D skenoch súčasného stavu, ktorý dopĺňajú body s informáciami o stavbe samotnej a histórii jej výskumu. Práca na aplikácii trvala štyri roky a nadväzuje na digitálnu mapu archeologických areálov, ktorá vznikla na zefektívnenie archeologickej pamiatkovej starostlivosti a je k dispozícii predovšetkým odborníkom.

Rodinné striebro

Archeologické areály sú veľmi krehké. Vznikali v obdobiach po prvej a druhej svetovej vojne v nadväznosti na veľké rekonštrukcie spojené s archeologickým výskumom. Na pamiatky, ktoré si možno v aplikácii pozrieť, pôsobia negatívne zmeny klímy, ktoré so sebou prinášajú rôzne typy poškodení, a preto nie je žiaduce zhoršovať ich stav nadmernou návštevnosťou. V prevažnej väčšine ich v súčasnosti zakrývajú železobetónové konštrukcie. Tie sú samy osebe pôsobivými technickými dielami.

„Archeologické areály sú významné z mnohých hľadísk, okrem iného sú súčasťou utvárania našej kultúrnej identity. Modelujú našu históriu. Je to naše rodinné striebro, ktoré je potrebné chrániť. Zároveň je škoda ho neukázať, čo rieši táto aplikácia,“ opísala Jana Maříková-Kubková.

Vznik mobilnej aplikácie Pražský hrad archeologický podporili projekty Technologickej agentúry Českej republiky a program Strategie AV21. Stiahnuť si ju môžete zadarmo tu.

Zdroj: TS Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky