Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU sa zapísal do Knihy slovenských rekordov

VEDA NA DOSAH

Rekord v najväčšej flotile kombajnov počas žatvy padol 12. júla vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) SPU, s. r. o., v Kolíňanoch.

Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU sa zapísal do Knihy slovenských rekordov. Zdroj: SPU v Nitre

Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU sa zapísal do Knihy slovenských rekordov. Zdroj: SPU v Nitre

Nový slovenský rekord „Najväčšia flotila kombajnov počas žatvy“ padol 12. júla na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) SPU, s. r. o., Kolíňany. Flotila trinástich kombajnov spoločne zožala pšenicu na jednej parcele VPP. Celkovou šírkou záberu 111,4 metra tak vytvorili ustanovujúci slovenský rekord.

Vyvrcholenie sezóny

Skupina najmodernejších strojov a jedna raritka „deduško John Deere“ z roku 1993 spoločne zožali pšenicu odrody genius na parcele so šírkou 300 metrov a dĺžkou 800 metrov.

„Túto parcelu sme si nechali ako vyvrcholenie žatevných prác, porast na nej bol založený šetrnou k pôde no-till technológiou. Myšlienkou podniku je robiť experimenty, na ktoré na klasických poľnohospodárskych podnikoch nie je časový priestor a často ani strojové vybavenie,“ uviedol organizátor podujatia, konateľ VPP Pavol Findura.

Na Slovensku išlo o nultý ročník tohto podujatia. VPP sa podarilo prekonať aj súčasný český rekord – 84 metrov v najväčšom spoločnom pracovnom zábere v kosbe kombajnmi. „Našou snahou bolo prekonať stovku,“ povedal P. Findura. Podčiarkol, že cieľom bola popularizácia oblasti poľnohospodárstva širokej verejnosti, najmä ukázať mladým ľuďom, že poľnohospodárstvo je segment, do ktorého prenikajú všetky najmodernejšie technológie, ktoré musia riadiť vysokokvalifikovaní pracovníci s adekvátnymi vedomosťami a znalosťami. Samozrejme, údaj o pracovnom zábere stroja je pre poľnohospodárov dôležitý – čím väčší záber, tým rýchlejšie, efektívnejšie a s nižšími nákladmi je pokosenie poľa. V súčasnosti najväčšie špičkové kombajny na Slovensku využívajú pracovný záber žacieho stola okolo 13 metrov. „Veľký pracovný záber je vždy spojený aj s adekvátnym výkonom motora. Dnes bol pod kapotou týchto strojov sčítaný výkon jednotlivých motorov 5571 konských síl. Finančná hodnota týchto strojov, zapojených do rekordu, bola vyše 4,3 milióny eur,“ dodal konateľ VPP.

Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU sa zapísal do Knihy slovenských rekordov. Zdroj: SPU v Nitre

Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU sa zapísal do Knihy slovenských rekordov. Zdroj: SPU v Nitre

Prvý rekord padol pred 20 rokmi

Na rekord dohliadal a jeho platnosť overil komisár Igor Svítok, riaditeľ Knihy slovenských rekordov.

„VPP sa podarilo dosiahnuť ustanovujúci slovenský rekord 111, 4 metrov. Príprava a akcia prebehli v poriadku, organizátorom srdečne blahoželám,“ uviedol komisár. Ako podotkol, zo žatvy sme mali na Slovensku doteraz iba jeden rekord. Prvý rekord padol pred 20 rokmi, keď bol balíkovačom slamy vytvorený najmenší a najväčší balík slamy. Najmenší mal 90 centimetrov a najväčší 535 centimetrov. „Verím, že dnešným druhým slovenským rekordom v oblasti žatvy Vysokoškolský poľnohospodársky podnik Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre odštartoval tradíciu a v budúcnosti svoj rekord prekoná. Zároveň pevne dúfam, že rekordy v poľnohospodárstve sa budú konať častejšie.“

Partnermi podujatia boli členské firmy AGRION – Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky – výrobcovia a predajcovia poľnohospodárskej techniky, tiež užívatelia, ktorí majú zakúpené stroje od týchto firiem. Zapojené boli aj stroje z VPP či od súkromne hospodáriaceho roľníka Tibora Páleníka, PD Neverice a PD Nové Zámky.

Reportáž z rekordu kombajnistov na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU (video Študentské mediálne centrum SPU).

 

Zdroj: SPU

(JM)

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky