Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Najstaršie víno na svete má 2 000 rokov a pochádza z čias antiky

VEDA NA DOSAH

Víno v tekutom stave objavili archeológovia na juhu Španielska v nádobe, ktorá obsahovala aj ľudské kosti a zlatý prsteň.

Rímska urna obsahovala približne 5 litrov vína.

Rímska urna obsahovala približne päť litrov vína. Zdroj: ScienceDirect. Foto: Juan Manuel Román

V roku 2019 sa archeológom podaril nečakaný nález. V rímskom mauzóleu v Carmone na juhu Španielska objavili pohrebnú urnu obsahujúcu sklenenú nádobu približne s piatimi litrami tekutiny červenkastej farby a ľudské kosti.

Vek mauzólea, v ktorom sa nachádzalo osem výklenkov s urnami, sa odhaduje na približne 2 000 rokov. Vzhľadom na vek hrobky a samotnej nádoby je to najstarší nález tekutého vína na svete.

Dovtedajšie prvenstvo mala fľaša nájdená v rímskej hrobke neďaleko nemeckého mesta Spyer datovaná do 4. storočia n. l.

Najstaršie víno na svete

To, že je to naozaj víno, zistili odborníci z Univerzity Córdoba na základe chemického rozboru. Analýza tekutiny preukázala, že látka obsahuje polyfenoly a má podobný mineralogický profil ako víno.

Tekutina prešla podrobnou analýzou, pri ktorej sa skúmala kyslosť, prítomnosť organických látok, minerálnych solí a niektorých chemických zlúčenín, ktoré by mohli súvisieť so sklom alebo s kosťami zosnulého.

Výsledky potom vedci porovnávali so súčasnými vínami Montilla-Moriles, Jerez a Sanlúcar. Na základe tejto analýzy získali prvý dôkaz, že v prípade nájdenej tekutiny hovoríme o víne.

Vzácny nález

Nálezy vína na stenách starovekých nádob alebo ich pozostatkov nie sú zriedkavé a na ich analýzu odborníci používajú špecifické biomarkery. Víno uchované v tekutom stave je vzácnosťou.

Obsah objavenej urny preto archeológov prekvapil a, samozrejme, chceli zistiť, čo to presne je. „Najprv nás prekvapilo, že sa tekutina zachovala v jednej z pohrebných urien,“ uviedol archeológ Juan Manuel Román. „Predsa len uplynulo dvetisíc rokov, hrobka však bola mimoriadne zachovaná,“ dodal. Aj fakt, že sa nestala obeťou vykrádačov a zostala neporušená, umožnil, že sa víno zachovalo v tekutom stave.

Kľúčom boli polyfenoly

Definitívne potvrdenie domnienky, že je to víno, priniesli až polyfenoly. Chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách obsahujú všetky vína.

Vďaka technike slúžiacej na identifikáciu týchto zlúčenín aj vo veľmi nízkych koncentráciách vedci objavili zásadný dôkaz.

Tekutina obsahovala sedem špecifických polyfenolov, ktoré sú typické aj pre andalúzske vína z vinárskych oblastí Montilla-Moriles, Jerez a Sanlúcar.

Kvalitné biele víno

Podľa archeológov to bolo kvalitné biele víno s podobným chemickým profilom, aký majú andalúzske vína vyrábané v oblasti, v ktorej sa nachádza rímska hrobka. Červenkasté sfarbenie získalo víno na základe chemických procesov prebiehajúcich stáročia.

To, že to bolo biele víno, chemici zistili na základe chýbajúcej kyseliny syringovej, polyfenolu, ktorý vzniká pri rozklade farbiva v červených vínach.

Najtvrdší oriešok predstavoval pre archeológov pôvod vína. Keďže z daného obdobia neexistujú žiadne vzorky, s ktorými by bolo možné víno porovnať, použili na porovnanie súčasné vína.

Minerálne soli prítomné v tekutine z hrobky odkazujú na biele vína, najmä víno z oblasti Montilla-Moriles, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú v tejto oblasti.

Ľudské kosti vo víne

Komu patrili ľudské kosti nájdené vo víne? Podľa archeológov boli mužské. Tento predpoklad súvisí aj s tým, že víno bolo v starovekom Ríme nápojom mužov a ženy ho mali zakázané konzumovať. Urna naplnená mužskými kosťami tak prináša aj svedectvo o rímskej spoločnosti v tomto období.

Mužské pozostatky sa nachádzali v nádobe s vínom, v ktorej bol nájdený aj zlatý prsteň a zvyšky po kremácii. Prsteň bol do urny vložený dodatočne, mŕtvy ho nemal na sebe počas kremácie. Bol to teda pohrebný dar.

Okrem urny s vínom sa v hrobke našla aj nádoba s kosťami ženy, ktorá však víno neobsahovala. Našli sa v nej tri jantárové šperky, fľaštička so zvyškami parfumu (objavená minulý rok) a kúsky látok, podľa analýzy pravdepodobne hodvábu.

Víno rovnako ako prstene, parfum a ďalšie nálezy boli súčasťou pohrebnej výbavy, ktorá mala zosnulého sprevádzať na ceste do záhrobia.

Zdroj: The Guardian, GEO.de, ScienceDirect

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky