Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.

profesorka KOVV SPU v Nitre

Hirschov index: 32

Inštitúcia: SPU v Nitre

Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.

  • Profesorka Kačániová, študovala a v súčasnosti pôsobí na Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre ako vysokoškolská profesorka a prodekanka pre zahraničné vzťahy a vzťahy s verejnosťou. Zároveň pôsobí vo výskumnom centre AgroBioTech.
  • Jej vedecko-výskumná činnosť sa zameriava na mikrobiologickú analýzu potravín, na vplyv biologicky účinných látok a prírodných látok so zameraním na mechanizmy účinku týchto látok na tráviacu sústavu zvierat v in vivo a in vitro podmienkach. Venuje sa taktiež výskumu antimikrobiálnej rezistencie baktérií vyizolovaných z potravín a antimikrobiálnej aktivite prírodných látok proti rôznym druhom mikroorganizmov.
  • Za svoju prácu získala viacero ocenení, od MŠVVaŠ SR získala ocenenie Osobnosť vedy a techniky za rok 2019, za dlhoročný výskum a prácu s antimikrobiálnymi silicami a liečivými rastlinami získala v roku 2022 divácku cenu ESET Science Award.
  • Profesorka Kačániová podľa databázy Web of Science vykazuje H-index 32, podieľa sa na autorstve alebo spoluautorstve 368 publikácií s počtom citácií 4 984. 

 

Údaje o vedkyni boli naposledy aktualizované: 6. mája 2025
Ak ste našli chybu alebo máte tip na doplnenie, prosím, kontaktujte nás emailom na vnd@cvtisr.sk.
Hirschov index je aktuálny k dátumu aktualizácie. Ak chcete vidieť aktuálnu hodnotu, navštívte, prosím webofscience.com. Ďakujeme.

Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. v článkoch

Miroslava Kačániová: Najviac ľuďom chutia jedlé obaly s prídavkom mäty a najmenej zo zázvoru

Mikrobiologička so svojím tímom nedávno testovala obaly na dobrovoľníkoch. Na patentovom úrade čaká na schválenie úžitkový vzor.

| Andrea Fedorovičová

Vyvíja jedlé obaly s príchuťou byliniek

Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. skúma antimikrobiálne aj zdravotné účinky rastlín a hľadá ich nové využitie. Najnovšie vyvíja s bieloruskými vedcami...

| Galina Lišháková

Video: Antibiotiká verzus prírodné antimikrobiálne látky

Rezistencia na antibiotiká vzniká ako dôsledok nesprávnej a nadmernej konzumácie antibiotík. Látky rastlinného pôvodu predstavujú preto do budúcna nový zdroj prípravkov, ktoré...

| VEDA NA DOSAH

Antibiotiká nám prestávajú účinkovať. Vrátime sa k bylinkám?

 V Európe ročne umiera okolo 25-tisíc ľudí v dôsledku odolnosti proti antibiotikám a podľa predpokladov ich bude o tridsať rokov...

| Galina Lišháková

VIDEO: Slovenskí vedci – Miroslava Kačániová (výskum antibiotík)

V cykle videí Centra vedecko-technických informácií SR naši vedci približujú svoju prácu.

| Matej Pok

Osobnosť vedy a techniky 2019 Miroslava Kačániová: Niektoré liečivé rastliny môžu v budúcnosti nahradiť antibiotiká

Profesorka Miroslava Kačániová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je autorkou viac ako tisíc prác, ktoré boli uverejnené nie len...

| VEDA NA DOSAH
CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky

Mediálni partneri

ÁMOS vision FonTech Startitup