Prednáška /

Veda v CENTRE: Osteoporóza – Tichý vykrádač kostí (2018-04)


Toto podujatie už prebehlo.

Stredozemné a Červené more – Stretnutie dvoch vodných svetov
 
Hosť: prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP,
         –
prednosta V. internej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice v Bratislave
         –
prodekan Lekárskej fakulty UK v Bratislave
Dátum a čas: 26. apríl 2018 o 17.00 hod
Miesto: Konferenčná miestnosť CVTI SR na 2. poschodí.

 

V aprílovej vedeckej kaviarni bude naším hosťom uznávaný lekár a  rešpektovaný odborník na osteoporózu prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, prednosta V. internej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice v Bratislave, prodekan Lekárskej fakulty UK v Bratislave a hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre odbor vnútorné lekárstvo a odbor endokrinológia. Vo svojej vedecko-výskumnej práci sa zameriava najmä na metabolické ochorenia kostí a ich vzťah k endokrinným ochoreniam.

 

Osteoporóza je závažné chronické ochorenie, ktoré postihuje obe pohlavia, viacej však ženy. Celosvetovo utrpí 1 z 3 žien a 1 z 5 mužov vo veku nad 50 rokov osteoporotickú zlomeninu. Osteoporózou však môžu trpieť už aj mladšie ročníky.  Osteoporóza je nebezpečná tým, že jednak znižuje kvalitu života (po zlomenine) ale aj skracuje život. Zlomeniny, najmä krčka stehennej kosti, vedú totiž k zvýšenej úmrtnosti najmä vo vyššom veku. Do prvého roku po zlomenine krčka stehennej kosti zomrie 20 až 30 percent starších pacientov.

 

Pri osteoporóze je veľký problém v tom, že kým sa u človeka neobjaví zlomenina, človek o chorobe nemusí vedieť. Preto ju voláme aj „tichý vykrádač kostí“. Ak sa na osteoporózu nemyslí, ak si pacient nedáva preventívne vyšetrovať kosti, ani nevie o tom, že osteoporózu má. Náš hosť v prednáške priblíži práve tie rizikové skupiny ľudí, u ktorých je potrebné na toto ochorenie myslieť dopredu. Základným diagnostickým nástrojom je denzitometrické vyšetrenie, ktoré je u nás veľmi dobre dostupné. Profesor Payer nám vysvetlí, kde sú príčiny vzniku osteoporózy, čo je cieľom a základom úspešnej liečby, ako dlho by mala liečba trvať a aké  rôzne antiporoticky pôsobiace prípravky – lieky máme k dispozícii na Slovensku.  A navyše sa dozvieme, v čom je liečba osteoporózy náročnejšia a zložitejšia ak sa nevenuje dostatok pozornosti jej prevencii.
 

Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.

 

Stránka podujatia s (video) archívom predchádzajúcich podujatí.