Ranná káva môže mať podľa najnovšej štúdie pozitívny vplyv na zdravie srdca a znižovať riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia.
Káva patrí medzi najobľúbenejšie a najviac konzumované nápoje na svete. S mliekom alebo bez mlieka, espresso alebo lungo, filtrovaná alebo zalievaná. Spôsobov, ako si vychutnať tento čierny mok, je niekoľko.
Ako je to však s účinkom kávy na naše zdravie? Je pitie kávy prospešné alebo nie? A ako pôsobí tento obľúbený nápoj na ľudský organizmus?
Väčšina prospektívnych štúdií zistila, že mierna konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a úmrtnosti. Vo výživových odporúčaniach USA pre roky 2015 až 2020 je mierna konzumácia kávy uvedená ako súčasť zdravej výživy. Avšak súvislosť medzi intenzívnou konzumáciou kávy (viac ako 3 až 5 šálok denne) a rizikom úmrtia je stále sporná.
Káva a srdce
Podľa aktuálnej štúdie, uverejnenej v časopise European Health Journal, by mohla ranná káva prospievať nášmu srdcu. Ľudia, ktorí pijú kávu najmä ráno, majú podľa výsledkov štúdie nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí kávu nepijú alebo ju pijú počas celého dňa.
Vedci z Tulane University v USA v rámci štúdie analyzovali údaje pochádzajúce od 40 725 dospelých, ktorí sa zúčastnili na americkom Národnom prieskume zdravia a výživy v rokoch 1999 až 2018 a poskytli údaje o svojich stravovacích návykoch.
Národný prieskum zdravia a výživy (National Health and Nutrition Examination Survey) je celonárodná reprezentatívna štúdia, ktorú vykonáva Národné centrum pre zdravotnú štatistiku Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb USA s cieľom posúdiť zdravotný stav a výživu dospelých a detí v Spojených štátoch.
Nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia
Približne 36 percent ľudí, ktorí sa zúčastnili na prieskume zdravia a výživy, pilo rannú kávu (predovšetkým predpoludním), 16 percent ľudí pilo kávu počas celého dňa (ráno, popoludní a večer) a 48 percent ľudí kávu nepilo vôbec.
V porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili, mali konzumenti rannej kávy o 16 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny a o 31 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. U ľudí, ktorí pili kávu počas celého dňa, však nedošlo k zníženiu rizika v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili.
Optimálne sú dve až tri šálky denne
Prečo však zohráva úlohu načasovanie pitia kávy? Vedci predpokladajú, že pitie kávy popoludní alebo večer narúša vnútorné biologické hodiny, a tým ruší pozitívne účinky kávy.
Pozitívny účinok kávy v dopoludňajších hodinách zaznamenali vedci u tých ľudí, ktorí vypili dve až tri šálky. Podľa štúdie mali nižšiu pravdepodobnosť úmrtia aj tí, ktorí každé ráno konzumovali jednu až dve šálky kávy. Pozitívny efekt bol však menší.
Potrebný ďalší výskum
Mali by sme si teda dopriať šálku či dokonca viac šálok kávy každé ráno? Podľa vedcov budú potrebné ďalšie štúdie, ktoré by potvrdili zistenia aktuálnej štúdie na ďalších skupinách obyvateľstva. Keďže ide o pozorovaciu štúdiu, nebolo možné určiť príčinné súvislosti, zdôraznil Thomas Lüscher z univerzity v Zürichu v komentári k štúdii.
Hoci výsledky štúdie svedčia o tom, že ľudia, ktorí pijú kávu ráno, majú nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, no nepreukázali, že príčinou tohto stavu je pitie kávy. Podľa Lüschera mohli výsledky ovplyvniť ďalšie faktory, ako sú rozdiely v životnom štýle a stravovacích návykoch.
Doprajte si rannú kávu
Podľa Lüschera má štúdia aj silné stránky, napríklad veľký počet participantov a obdobie sledovania v trvaní takmer desiatich rokov.
Navyše už predchádzajúce štúdie preukázali pozitívne účinky kávy. „Keďže sa zložky kávy rýchlo dostávajú do mozgu a zasahujú do adenozínu a jeho rôznych receptorov, nie je prekvapujúce, že sa ukázalo, že káva znižuje riziko depresie, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby,“ napísal Lüscher.
Ako napísal kardiológ a výskumník, odporúčanie teda zostáva: „Pite kávu, ale robte to ráno.“ „Celkovo musíme akceptovať teraz už rozsiahle dôkazy, že pitie kávy, a to najmä ráno, je pravdepodobne zdravé.“
Zdroj: European Heart Journal, science.ORF.at, News Medical
(zh)