S biologičkou Luciou Balážovou sme sa rozprávali o význame tukov pre zdravie, o vyváženej strave aj energetickom metabolizme.
Tuky sa často považujú za nepriateľa zdravej stravy, v skutočnosti však hrajú v našom tele kľúčovú úlohu. Fungujú ako základný zdroj energie, pri nadbytku sa ukladajú a počas fyzickej aktivity sa mobilizujú. Poznáme rôzne typy tukov a odlišné sú aj ich účinky na zdravie.
Prečo sú niektoré tuky prospešné a iné menej vhodné? Ako si vybrať tie správne tuky, aby bola naša strava vyvážená? Aké sú hlavné rozdiely medzi bielym a hnedým tukovým tkanivom? Prečo sú výživa a zdravý životný štýl také dôležité? Čo je to energetický metabolizmus a metabolická flexibilita? Dokáže sa naše telo adaptovať na zmeny v dostupnosti živín? Ktorým metabolickým ochoreniam čelí súčasná populácia? O týchto i o ďalších otázkach sme sa rozprávali s Mgr. Luciou Balážovou, PhD., v podcaste na portáli VEDA NA DOSAH.
Mgr. Lucia Balážová, PhD., pôsobí v Ústave experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Vyštudovala fyziológiu živočíchov na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vo svojom výskume sa venuje energetickému metabolizmu a metabolickým ochoreniam. Ako postdoktorandka pôsobila šesť rokov vo Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu. Podieľala sa na identifikácii viacerých mechanizmov, ktoré kontrolujú metabolickú aktivitu tukového tkaniva. Skúma, ako fungujú metabolické procesy v tele a aké zmeny vznikajú vplyvom civilizačných ochorení, ako sú obezita a cukrovka.
Všetky podcasty sú dostupné na stránke vedanadosah.sk, na YouTube CVTI SR, cez aplikácie Spotify a Apple Podcasts a na ďalších streamovacích platformách.
Zdroj: CVTI SR
(zh)