Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Kvíz zmysly: druhý zmysel chuť

Justína Mertušová

Spôsob, ktorým vnímame chuť, vyplýva aj z postihovania vône a textúry pokrmov.

Muž ochutnáva jedlo pri varení. Zdroj: iStockphoto.com

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

V priebehu miliónov rokov sa náš chuťový zmysel vyvíjal. Výber nesprávneho jedla mohol znamenať plytvanie energiou, zlú výživu alebo dokonca otravu. Chuť to nie sú len naše jazykové receptory. Je to kombinácia toho, ako jedlo vonia, vyzerá a chrúme pod zubami. Vnímanie chuti súvisí i s genetikou.

Podobne ako odtlačky prstov, aj jazyk je pre každého jednotlivca jedinečný. Niektorí veria, že má potenciál byť použitý na overenie identity. Jazyk je v ústach chránený a ťažko by sa sfalšoval, no dá sa vyšetriť vystrčením.

Otestujte si svoje znalosti o tomto zmysle.

Zdroje:
https://kosicednes.sk/zaujimavosti/piata-zakladna-chut-umami-nachadza-sa-aj-v-tychto-potravinach/, https://my.clevelandclinic.org/health/body/24684-taste-buds, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0385814609002314, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21850-ageusia-loss-of-sense-of-taste, https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/supertaster, https://www.popsci.com/science/spicy-basic-taste/

Koľko základných chutí rozlišujeme?

Ako často sa regenerujú (obnovujú) chuťové poháriky?

Koľko chuťových pohárikov máme na jazyku?

Akú veľkosť majú chuťové poháriky?

Ako sa odborne nazýva strata chuti?

Z koľkých svalov pozostáva jazyk?

Koľko percent ľudí zaraďujeme medzi takzvaných superochutnávačov (majú rozšírené chuťové schopnosti)?

Ktorú chuť nedokážeme reálne cítiť?

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky