Látky obsiahnuté v obľúbenom nápoji totiž pomáhajú narúšať interakcie medzi hrotom proteínu a receptorom ACE2.
Výskum, ktorý aktuálne vyšiel v odbornom časopise Cell and Bioscience, preukázal silné inhibičné účinky kávy proti ochoreniu COVID-19. To však neznamená, že kto pije kávu, ten sa vírusom nenakazí alebo bude mať zaručene mierny priebeh. Káva však dokáže infekciu zoslabiť.
Vedci do dnešného dňa narazili na viacero menších správ, ktoré naznačujú, že strava bohatá na polyfenoly a fyzická aktivita by mohli posilňovať aktívnu imunitnú odpoveď a znížiť tak hrozbu závažného ochorenia.
Káva okrem polyfenolov obsahuje aj antioxidanty ako trigonelín, melanoidíny a kafestol. Práve preto sa už od začiatku pandémie objavovali domnienky nasledované menšími štúdiami, ktoré naznačovali, že tento nápoj by mohol fungovať ako účinný štít proti nákaze.
V rámci jedného z výskumov realizovaného v Spojenom kráľovstve vedci zistili napríklad to, že ak vypijete jednu šálku kávy denne, znížite o 10 percent pravdepodobnosť nákazy koronavírusom.
No vedci nenašli príčinnú súvislosť, iba koreláciu. To znamená, že pitie kávy môže byť spojené i s ďalšími javmi, ktoré určitým spôsobom priaznivo ovplyvňujú imunitný systém.
V novej štúdii sa odborníci pozreli na potenciálne schopnosti kávy bližšie. Použili na to test s pseudovírusom SARS-CoV-2, špeciálne upravenou časťou vírusu, ktorá sa správa podobne ako skutočný vírus, ale nepredstavuje žiadne riziko. Pomocou nej potom posudzovali účinky kávy na vstup vírusu do ľudských buniek. Celý výskum prebiehal na laboratórnych kultúrach, nie na živých ľuďoch.
Mletá káva či instantné kávové výrobky?
Výskum napokon ukázal, že mletá káva skutočne pomáha znižovať vstup vírusu do organizmu. Čím jej je viac, tým lepšie. Podobný efekt ako čistá káva malo i niekoľko komerčných instantných kávových výrobkov.
Najlepšie proti vírusu zafungovala bežná a silne koncentrovaná káva. Menší efekt mala káva bez kofeínu. Prídavné látky ako cukor, smotana či škorica pozitívny vplyv kávy na imunitu neznížili.
Vedci skúmali nielen vplyv kávy na pôvodný čínsky koronavírus, ale aj na jeho varianty alfa, delta či omikron.
Záver je jednoznačný: látky obsiahnuté v káve podľa autorov štúdie pomáhajú narúšať interakcie medzi hrotom proteínu a receptorom ACE2. Práve cez tento receptor sa totiž vírus pokúša preniknúť do organizmu.
Zdroj: ČT24
(af)