Všetky články

Príďte zažiť VeDETSKÝ deň do Zážitkového centra vedy Aurelium

Hlavnou témou tohtoročného VeDETSKÉHO dňa, ktorý sa uskutoční 13. novembra 2024, je recyklácia, zelené technológie a ochrana planéty.

| VEDA NA DOSAH

Kométa Tsuchinshan-ATLAS na fascinujúcich záberoch našich čitateľov

Pozrite si jedinečné zábery kométy C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) našich čitateľov aj pracovníkov Astronomického ústavu SAV.

| Zuzana Šulák Hergovitsová

Vedci zo SAV prišli na inovatívnu metódu miešania medi a síry

Vedci zo SAV dokážu špecifickou reakciou pripraviť sulfidy medi, ktoré majú širokospektrálne využitie v konverzii energie, optoelektronike či v biomedicíne.

| VEDA NA DOSAH

Odborníci SAV sa zamysleli nad príčinami zániku veľkých impérií

Vznikla nová kniha Pády impérií. Prispeli do nej aj poprední slovenskí a zahraniční archeológovia, historici, novinári a politológovia.

| VEDA NA DOSAH
Obálka časopisu Quark 11/2024

Čo nájdete v Quarku 11/2024

V hlavnej téme novembrového čísla časopisu Quark Tomáš Homola z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave približuje inovatívne...

| VEDA NA DOSAH

Skala stará dve miliardy rokov ukrýva najstaršie žijúce organizmy na Zemi

Živé mikróby v prastarej hornine môžu vedcom poskytnúť pohľad na raný život na Zemi alebo pomôcť pri hľadaní potenciálneho života...

| VEDA NA DOSAH

Na Slovensku vyvíjame unikátnu aplikáciu na určovanie odrôd ovocných drevín

Zapojte sa aj vy. Riešiteľom projektu pomôže, ak budú mať k dispozícii veľké množstvo plodov rôznych spoľahlivo určených odrôd.

| VEDA NA DOSAH

Prečo sa radi bojíme? Strach má prekvapivo aj pozitívne účinky

Ako môže niekto relaxovať pri krvavom horore? Strach nám robí dobre z niekoľkých dôvodov, má to však jednu podmienku.

| VEDA NA DOSAH

Materiáloví vedci zo Slovenskej akadémie vied získali cenný patent

Novým patentom prispeli vedci zo SAV k objasneniu postupu a možnosti prípravy práškových materiálov inovatívnou metódou.

| VEDA NA DOSAH

PODCAST: Tuky a energetický metabolizmus

S biologičkou Luciou Balážovou sme sa rozprávali o význame tukov pre zdravie, o vyváženej strave aj energetickom metabolizme.

| Alžbeta Králiková