Vedecká cukráreň Bratislava

Transformer je typ neurónovej siete, ktorý udáva trend vývoja hlbokého učenia v posledných rokoch a doteraz nebol prekonaný lepšou architektúrou. Transformerom je známy jazykový model ChatGPT, i väčšina súčasných modelov, ktoré zabezpečujú spracovanie textu, obrazu a zvuku podobným spôsobom, ako by to urobil človek. Pre väčšinu smrteľníkov je transformer čiernou skrinkou, ktorá funguje, ale netušia ako. V prednáške poodkryjeme toto tajomstvo a ukážeme, že matematika, ktorá transformer odlišuje od iných typov modelov, je z väčšej časti na úrovni strednej školy. Okrem týchto princípov si vysvetlíme, čo je neurónová sieť a uvedieme príklad použitia transformeru.

Prednášajúci:

RNDr. Andrej Lúčny, PhD., pôsobí v MicroEpsilon-Inspection ako výskumník v oblasti počítačového videnia. Doktorát z oblasti integrácie metód umelej inteligencie do systémov reálneho času získal na Katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, kde čiastočne pôsobí ako výskumník v oblasti kognitívnej robotiky. Je spoluzakladateľom občianskeho združenia Robotika.SK, ktorá sa venuje popularizácii robotiky, a je pravidelným porotcom súťaže mobilných robotov ISTROBOT.

Otázky pre prednášajúceho môžete zasielať mailom na ncpvat@cvtisr.sk do 7. októbra 2024.

Vedecká cukráreň Bratislava v článkoch

VIDEO: Batérie a ich budúcnosť v elektromobilite. Čo prinesú nové technológie?

Nestihli ste prednášku výskumníka Miroslava Mikoláška? Pozrite si video.

| VEDA NA DOSAH

Januárová cukráreň: Batérie a ich budúcnosť v elektromobilite. Čo prinesú nové technológie?

O téme bude prednášať výskumník Miroslav Mikolášek zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Dobré a zlé tuky na tanieri – vianočné pečenie bez výčitiek

Nestihli ste prednášku vedkyne Oľgy Pecháňovej? Pozrite si video.

| VEDA NA DOSAH
Banner na podujatie Vedecká cukráreň na tému Dobré a zlé tuky na tanieri - vianočné pečenie bez výčitiek. Prednášajúca: Doc. RNDr. Oľga Pecháňová, DrSc.

Decembrová Vedecká cukráreň bude o dobrých a zlých tukoch

Prednášajúca vedkyňa Oľga Pecháňová prezradí aj recepty vhodné na vianočné pečenie „bez výčitiek“.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Bojíte sa výšok? Pomôže vám virtuálna realita

Nestihli ste prednášku Diany Bzdúškovej z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV? Pozrite si video.

| VEDA NA DOSAH