Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Aprílová cukráreň: Dá sa rastlina uspať?

O elektrických signáloch a anestézii v rastlinách sa budeme tentoraz rozprávať s biológom Andrejom Pavlovičom.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: DNA ako kľúč k našej minulosti

Nestihli ste prednášku molekulárneho biológa Mariana Baldoviča? Pozrite si video.

| VEDA NA DOSAH

Marcová cukráreň: DNA ako kľúč k našej minulosti

Ako pomáha genetika skúmať archeológom náš pôvod? Rozprávať sa budeme s molekulárnym biológom Marianom Baldovičom.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Čo sa deje v mozgu, keď spíme a ako na to vplývajú technológie?

Nestihli ste prednášku neurológa Martina Kucharíka? Pozrite si video.

| VEDA NA DOSAH
Banner k februárovej Vedeckej cukrárni, 14.2.2023, Čo sa deje v mozgu, keď spíme. A ako na to vplývajú technológie?

Februárová cukráreň: Čo sa deje v mozgu, keď spíme a ako na to vplývajú technológie?

Neurológ Martin Kucharík aj poradí, čo sa dá pre dobrý spánok urobiť a čoho sa treba vyvarovať.

| VEDA NA DOSAH