Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Polyfenoly vo vianočných jedlách

Monika Tináková

Hoci sú Vianoce najčarovnejším sviatkom v roku, málokto tuší, že predstavujú zároveň vážne riziko pre naše zdravie. Ohrození sú najmä pacienti so srdcovocievnymi ochoreniami. Americká štúdia ukázala, že počet srdcových príhod, ako aj súvisiacich úmrtí narastá práve počas zimných sviatkov. Štúdia vedcov na Novom Zélande, kde Vianoce pripadajú na leto, ukázala podobné závery. Znamená to, že zvýšené zdravotné riziko počas našich typicky zimných sviatkov nesúvisí len s chladným počasím a respiračnými ochoreniami.  

Ilustračné foto: Vianoce; Pixabay.com

„Dôležité je, čo jeme a v akých množstvách. Na našich štedrovečerných stoloch by určite nemali chýbať potraviny rastlinného pôvodu, ktoré sú zdrojom bioaktívnych látok dôležitých najmä v prevencii civilizačných ochorení. K takýmto patria najmä polyfenolové látky, ktorých blahodarné účinky skúmame aj na Ústave experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV,“ povedala Dr. Lucia Račková, ktorá sa výskumu venuje.

Polyfenoly ochraňujú bunky rôznych tkanív pred oxidačným stresom, pôsobia protizápalovo a celkovo chránia pred nepriaznivými dôsledkami starnutia. Polyfenoly v strave tiež môžu imitovať blahodarné účinky pôstu. K najbohatším zdrojom patria tradičné vianočné koreniny klinčeky a badián a tiež bylinky ako oregano, rozmarín a tymián.

„Vysoký obsah polyfenolov, najmä z hľadiska bežnej porcie, nájdeme v tmavej čokoláde, v ovocí s tmavo sfarbenými bobuľkami, tradičných jabĺčkach, artičokách a nápojoch ako káva, zelený a čierny čaj a červené víno,“ povedala Lucia Račková.

Počas Vianoc by sme si mali dávať pozor na prejedanie sa. Aj vedecké štúdie potvrdili, že už mierne dlhšie trvajúce zníženie energetického príjmu znižuje krvný tlak, upravuje krvné lipidy, redukuje zápalové mediátory a predlžuje život. Podstatným je tu ale nielen počet kalórií, ale aj výživová hodnota potravín, ktoré konzumujeme. Strava by mala byť bohatá na zeleninu, ovocie, vlákninu, zastúpené má byť chudé mäso, ryby, orechy, strukoviny, sója, s obmedzením cukrov a tukov.

Informácie poskytla: Monika Hucáková, hovorkyňa SAV

Ilustračné foto: Pixabay.com /jill111/

Uverejnila: VČ

Vianoce. Autor: Marián Zelenák

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky