Anotácia:
Pre sušenie obilnín a potravín sa používa veľa, viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo predstavuje minimálne vynaloženú energiu na jeden kilogram odparenej vody a súčasne musia pri sušení zabezpečiť, aby bola zachovaná nutričná hodnota sušených obilnín. Téme vývoja nízkoenergetickej vákuovej sušiarne sa budeme venovať vo vedeckej kaviarni vo štvrtok 27. januára o 17.00 hod. Prednášku budete môcť sledovať online prostredníctvom livestreamu. Naším hosťom bude Dr. h. c. prof. Ing. Ľubomír Šooš, odborník v oblasti výrobnej techniky.
V prednáške si predstavíme nový princíp sušenia obilnín a potravín. Na rozdiel od sušiarní dostupných na trhu sa výskumníci rozhodli pre vákuový princíp sušenia s využitím rekuperácie tepla. Okrem toho sa v nej zameriame aj na analýzu známych technológií sušenia, opis základného princípu tejto inovatívnej technológie, popis vykonaných laboratórnych skúšok a stav výstavby funkčného modelu sušiarne pre budúcu prax.
O prednášajúcom:
Dr. h. c. prof. Ing. Ľubomír Šooš, je dekanom Strojníckej fakulty STU v Bratislave a profesorom v odbore Výrobná technika, konštrukcia výrobnej techniky a environmentálnej techniky. Orientuje sa na výskum a inovácie predovšetkým konštrukčných uzlov obrábacích strojov, ako aj environmentálnej techniky. Bol riešiteľom viac ako 39 medzinárodných a národných výskumných projektov, publikoval takmer 300 vedeckých článkov, je autorom 62 patentov, priemyselných vzorov a zlepšovacích návrhov. Je viceprezidentom Zväzu automobilového priemyslu SR a Zväzu strojárskeho priemyslu SR. Okrem toho pôsobí v ďalších inštitúciách, napr. vo Výbore pre vedu, výskum a inovácie pri APZ či v Združení kancelárie pre spoluprácu s priemyslom, kde je predsedom správnej rady.