Anotácia
Vedeli ste že, kvety na tanieri nie sú len dekorácia? V každom kvietku sa totiž ukrýva neopísateľný gurmánsky zážitok. Nájdime preto odvahu a ochutnajme túto lahôdku, ktorá nám navyše pomôže vylepšiť náš zdravotný stav.
Konzumácia kvetov bola známa predovšetkým v staroveku, no v súčasnej dobe je čoraz viac populárna hlavne ako súčasť tradičných kulinárskych postupov a využíva sa aj v oblasti alternatívnej medicíny. Jedlé kvety sa stali kulinárskym trendom, o ktorom referujú prestížne medzinárodné kulinárske časopisy, napríklad Bon Appétit „Ako využívať jedlé kvety v šalátoch, koktailoch a ďalších“ a „Jedlo a kvety“.
Vyznávači jedlých kvetov sú predovšetkým gurmánske reštaurácie ako aj obchody s potravinami. Konzumácia kvetov je považovaná za jeden zo „šiestich trendov v oblasti stravovania a nápojov v gastronómii“. Jedlé kvety majú vysokú nutričnú hodnotu – sú zdrojom sacharidov, bielkovín, majú nízky obsah tukov; vysoký obsah minerálnych látok predovšetkým vápnika, železa, draslíka, horčíka, fosforu a zinku. Ďalej obsahujú bioaktívne zložky prevažne polyfenolickej štruktúry, ktoré sú nositeľmi antioxidačnej aktivity a zároveň dodávajú farbu a arómu.
Viac informácii sa dozviete počas podujatia Noc výskumníkov, kde budete mať možnosť niektoré druhy kvetov aj ochutnať .
Táto prednáška je sprievodným podujatím festivalu vedy Európska noc výskumníkov (ENV) 2022. Hlavný program podujatia ENV sa uskutoční 30. 9. 2022 v priestoroch Starej tržnice, Kunsthalle a okolitých lokalitách. Jeho súčasťou budú rôzne sprievodné podujatia, a to prednášky, vedecké kaviarne, vedecké cukrárne, workshopy, súťaže či podcasty, ktoré prinesú zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Bližšie informácie nájdete na www.nocvyskumnikov.sk a www.vedanadosah.sk.