Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Štipendium Martina Filka pokračuje. Požiadať oň možno do začiatku mája

VEDA NA DOSAH

Grant pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe je určený slovenským študentom na zahraničných univerzitách.

Grafy, analýza, biznis. Zdroj: iStockphoto.com

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

Slovenskí študenti, ktorí študujú na najlepších svetových univerzitách alebo sa ešte len o štúdium uchádzajú, prípadne sú už prijatí, sa opäť môžu uchádzať o Štipendium Martina Filka. Ide o grantový program pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe, ktorý pokračuje aj v roku 2022. Termín podania žiadosti je do 3. mája 2022.

Podmienkou je umiestnenie vysokej školy do 200. miesta v rebríčku hodnotenia univerzít Shanghai Academic Ranking of World Universities 2021 alebo do 200. miesta v rebríčku RePEc.

Štipendium je možné získať na pokrytie študijných nákladov počas maximálne dvoch akademických rokov. Podporení žiadatelia sa zároveň zaviažu odpracovať tri roky v štátnej správe.

V tomto roku sa výber uskutočňuje na 28 možných pozícií v ministerských analytických centrách a inštitútoch, na Úrade vlády SR a na Úrade priemyselného vlastníctva SR.

Podrobnejšie informácie vrátane vzoru žiadosti nájdu uchádzači na webovej stránke Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR TU .

Kto bol Martin Filko

Martin Filko (†35) bol hlavným ekonómom Ministerstva financií SR a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií, ktorý v roku 2016 tragicky zahynul pri plavbe na kanoe na Dunaji. Riadil sa životným krédom: „Poslanie má každý z nás.“ To v jeho prípade znamenalo presadzovanie verejného záujmu občanov tejto krajiny a zdravé verejné financie. Filkovo poslanie je pretavené aj do tohto programu, ktorého cieľom je posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe a v záujme skvalitnenia tvorby verejných politík umožniť štátnej správe získať pre prácu absolventov popredných zahraničných vysokých škôl.

Zdroj: TS MŠVVaŠ SR
(GL)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky