Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Finančná gramotnosť je dobrý základ do života. Týka sa už stredoškolákov

VEDA NA DOSAH

Doktor Marcel Novák, expert na finančné vzdelávanie, vysvetlil počas prednášky Vedeckej cukrárne základy finančnej gramotnosti.

Marcel Novák na prednáške v CVTI SR. Foto: Diana Brišová Zdroj: CVTI SR

Marcel Novák počas prednášky v CVTI SR. Foto: Diana Brišová, Zdroj: CVTI SR

Doktor Marcel Novák, expert na finančné vzdelávanie, ktorý pôsobí v Národnej banke Slovenska (NBS), prednášal 10. septembra v rámci podujatia Vedecká cukráreň v Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) študentom stredných škôl. Zameral sa na ich možnosti po skončení školy. Či už sa rozhodnú ísť študovať na vysokú školu, zamestnať sa, začnú podnikať, alebo budú cestovať po svete, mali by vedieť hospodáriť s peniazmi tak, aby vedeli zabezpečiť seba i svoju rodinu, a to teraz aj v budúcnosti. Mali by byť finančne gramotní.

Aký život čaká stredoškolákov po škole?

Marcel Novák sa na začiatku študentov opýtal, kto z nich by chcel byť bohatý. Polovica z publika zdvihla ruku. V pripravenej prezentácii im ukázal 3 logá – NFL, NBA a Tipos. Futbalisti a tipovacie spoločnosti zarábajú veľa peňazí. Podľa štatistík však 60 percent hráčov z NBA do 5 rokov vyhlásilo bankrot, 70 percent ľudí, ktorí vyhrali lotériu, do pár rokov o tieto peniaze prišlo. Prednášajúci chcel demonštrovať, že hoci ľudia peniaze majú, neznamená to, že s nimi vedia narábať.

Študenti na septembrovej Vedeckej cukrárni. Foto: Diana Brišová, Zdroj: CVTI SR

Študenti počas prednášky septembrovej Vedeckej cukrárne. Foto: Diana Brišová, Zdroj: CVTI SR

Aké sú možnosti po škole?

Pre študentov je dôležité, aby mali nejakú predstavu, ako by mal ich život po strednej škole vyzerať a kam by mal smerovať. Jednou z možností je pokračovať v štúdiu na vysokej škole, a tým investovať do seba a svojej budúcnosti. Vďaka ukončeniu vysokej školy je totižto príjem mnohokrát vyšší. „Vysoká škola, samozrejme, nezaručuje úspech a vysoký zárobok,“ dodal Novák.

Po strednej škole majú študenti možnosť ísť pracovať a uzavrieť pracovnú zmluvu na trvalý alebo iný typ pracovného pomeru, podnikať, byť nezamestnaní alebo ísť do zahraničia. Deti získavajú finančné návyky od svojich rodičov. Nedokážu však určiť, či bolo ich hospodárenie dobré alebo nie. Aj preto sa NBS venuje finančnému vzdelávaniu.

Trvalý pracovný pomer

Ak sa rozhodnú študenti po strednej škole pracovať, mali by si podľa doktora Nováka počas prázdnin po škole pripraviť kvalitný životopis a zistiť si základné informácie o pracovných pohovoroch. Je doležíte spraviť si predstavu aj o plate, prípadne si zistiť, aký je priemerný plat v meste, kde sa budú o prácu uchádzať. Marcel Novák vysvetlil dopodrobna rozdiel medzi čistou, hrubou a superhrubou mzdou. Upozornil študentov, že zamestnávateľ platí do štátnej kasy ešte odvody za zamestnanca, ktoré predstavujú 35 percent.

Po podpísaní pracovnej zmluvy je zamestnanec v skúšobnej dobe, ktorá trvá väčšinou tri mesiace. „Nevýhodou je, že zamestnávateľ nás môže bez udania dôvodu vyhodiť,“ približuje Novák. „Počas nej sa oťukáme nielen my, ale aj on si oťukáva nás,“ dodal. Prednášajúci ďalej vysvetlil čerpanie dovolenky, výpovednú dobu, možnosť stravných lístkov a iné benefity či ochranné lehoty, ktoré môžu študentov v zamestnaní čakať.

Ak sa nám podarí v zamestnaní skĺbiť dobrý plat, dobrý kolektív a radosť z práce, nadobudneme prácu snov. Novák informoval, že na stránke www.platy.sk nájdeme na základe povolania priemernú výšku príjmu.

Marcel Novák na prednáške v CVTI SR. Foto: Diana Brišová Zdroj: CVTI SR

Marcel Novák počas prednášky v CVTI SR. Foto: Diana Brišová, Zdroj: CVTI SR

Podnikanie

Študenti môžu mať dobrý nápad a rozhodnú sa podnikať. Osoba musí mať minimálne 18 rokov, čistý výpis z registra trestov a v niektorých povolaniach aj oprávnenie na výkon daného povolania. V dnešnej dobe už existujú stránky a firmy, ktoré nám pomôžu založiť živnosť. Upozornil, že existuje viacero typov živností – voľné a viazané. Vysvetlil tiež, ako prebieha platenie zdravotných a sociálnych odvodov pri podnikaní. Ide podľa neho o jednoduché účtovníctvo, ktoré zvládne každý. Ak sa rozhodneme, že nechceme podnikať, môžeme živnosť pozastaviť alebo ukončiť.

Keď plánujeme mať väčšiu firmu a disponujeme nejakým základným imaním, môžeme založiť firmu s. r. o. Musíme v nej však samého seba zamestnať, aby sme si mohli vyplácať odmenu za konateľa. Mali by sme viesť podvojné účtovníctvo, čo už môže byť náročnejšie.

Ak majú študenti inovatívne a dobré nápady, čo často majú, môžu ich pretvoriť v podnikaní. Novák ich podporil, podľa neho sa toho netreba báť.

Ak si chcú študenti po škole dopriať oddych, nenájdu si prácu, nejdú na vysokú školu, v septembri by sa mali hlásiť na úrade práce v mieste svojho trvalého bydliska. Úrad ponúka rôzne možnosti ďalšieho vzdelávania, pracovné ponuky a podobne. Zároveň platí za osoby zdravotné a sociálne poistenie. Študenti majú možnosť ísť študovať alebo pracovať aj do zahraničia. Keď si nájdu v zahraničí prácu, je dôležité sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne na Slovensku.

„Nove výskumy hovoria, že každých 5 rokov treba vymeniť pracovnú pozíciu, resp. prácu, aby sme nevyhoreli,“ uviedol Novák.

Čo s výplatou?

Platí nepísané pravidlo, ktoré hovorí, že prvú výplatu si treba užiť, lebo je naozaj prvá a žiadna iná taká nebude. Pri ďalších je dôležité zodpovedne pracovať s rozpočtom. V dnešnej dobe máme nástroje, ktoré nám ukazujú ideálne miery, ako by sme mali s výplatou narábať. 40 percent by mala predstavovať bežná spotreba, 30 percent úverové zaťaženie (splátka hypotéky, lízing auta a podobne), 20 percent budúcnosť (sporenie, investovanie) a 10 percent by mala tvoriť rezerva.

Rezerva je jedna z najvýznamnejších častí, z dlhodobého hľadiska treba myslieť na situácie, keď budeme potrebovať väčší obnos peňazí naraz. Rezerva by mala predstavovať výšku 3 až 6 mesačných platov. Vďaka rezerve a úradu práce vieme v prípade nezamestnanosti financovať samého seba približne rok. V tomto čase si vieme nájsť nové zamestnanie alebo založiť podnikanie.

Je podstatné plánovať si finančnú budúcnosť, vytvárať si rezervu a myslieť na to, že príjem musí byť väčší ako výdaj.

Na konci prednášky mali študenti možnosť zapojiť sa do kvízu, v ktorom mohli od NBS vyhrať takzvané nulové suveníry, ktorých bolo 5000 kusov.

Táto prednáška je sprievodným podujatím Európskej noci vedy (ENV) 2024. Hlavný program ENV sa uskutoční 27. septembra 2024 v priestoroch Starej tržnice v Bratislave, ale aj v ďalších štyroch mestách a okolitých lokalitách. Súčasťou festivalu vedy budú prednášky, workshopy, súťaže či zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Nebudú chýbať ani sprievodné podujatia, ku ktorým patria vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE a Vedecké cukrárne. Bližšie informácie nájdete na www.nocvedy.sk a www.vedanadosah.sk.

(JM)

Vizitka

ekonóm v Národnej banke Slovenska

Ing. Marcel Novák, PhD. | ekonóm v Národnej banke Slovenska

Už niekoľko rokov pracuje v Národnej banke Slovenska, kde najskôr pôsobil ako poradca guvernéra NBS a aktuálne zastáva pozíciu experta finančného vzdelávania. Náplňou jeho práce je vzdelávať Slovákov od tých najmladších, žiakov, študentov cez dospelých až po seniorov v oblasti ekonómie a financií. „Naše vzdelávanie je zážitkové a tým sa líšime od klasického vzdelávania na školách. Nízka finančná gramotnosť obyvateľov na Slovensku je častou príčinou problémov, do ktorých sa spotrebitelia dostanú, prípadne je dôvodom ich nespokojnosti s finančnými službami. My v NBS si myslíme, že čím budeme mať finančne vzdelanejšie obyvateľstvo, tým stabilnejší bude ekonomický a finančný systém na Slovensku. Nazdávame sa, že správne ekonomické rozhodovanie prinesie vyšší blahobyt spotrebiteľom a ich rodinám.“

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky