Porota ocenila najlepšie slovenské vína 8. ročníka súťaže Víno SAV aj inovatívny prístup k technológii výroby vína.
Vinárstva úspešné v 8. ročníku súťaže Víno SAV si v pondelok 9. decembra 2024 v Malom kongresovom centre SAV v Bratislave prevzali ocenenia. Diplomy odovzdával predseda SAV prof. Pavol Šajgalík a riaditeľ súťaže Kurt Kristel.
„Ďakujeme všetkým vinárom, ktorí sa do našej súťaže zapojili a ďakujem aj pánovi inžinierovi Kristelovi, ktorý súťaž profesionálne vedie,“ povedal v úvode stretnutia predseda SAV prof. Pavol Šajgalík, ktorý zároveň pripomenul aj dve osobnosti, ktoré sa so súťažou spájajú, no na odovzdávaní sa nemohli osobne zúčastniť – spoluzakladateľa súťaže prof. Jána Duszu z Ústavu materiálového výskumu SAV a významnú odborníčku v oblasti šľachtiteľstva viniča Dorotu Pospíšilovú, ktorá stála pri zrode súťaže.
„V tomto degustačnom ročníku sa naozaj stretla kvalita, je to vidieť aj na počte medailí, ktoré boli udelené. Veľmi sa z toho teším,“ zhodnotil vo svojom príhovore riaditeľ súťaže Kurt Kristel.
Komisia hodnotila 96 vzoriek
Hodnotenie vín sa uskutočnilo 27. júna 2024 v Kongresovom centre SAV Smolenický zámok. Vedci pod odborným vedením známych enológov Kataríny Furdíkovej, Jozefa Navaru a Miloša Grančiča spoločne posúdili najlepšie slovenské vína. Komisie v tomto ročníku vyhodnotili 96 vzoriek od 26 výrobcov. Šampiónom súťaže sa stalo Veltlínske zelené ročník 2015 z produkcie vinárstva Karpatská Perla zo Šenkvíc.
Víťazom kategórie A1 (biele tiché vína (0 – 12 g/l redukujúcich cukrov) sa stal Rizling rýnsky 2020, Château Belá. V kategórii A2 (biele tiché vína (12 – 45 g/l redukujúcich cukrov) zvíťazil Rizling rýnsky 2021, Zámocké vinárstvo. V kategórii ružových tichých vín zvíťazil Cabernet Sauvignon 2023, Šintavan. V kategórii červených vín sa stal víťazom Dunaj 2021, Vinárstvo S. Kategóriu šumivých vín bez rozdielu farebnosti brut ovládol Sekt Pálffy Brut NV, Shebo Winery Trade.
Ocenili aj inovatívny prístup k technológii výroby vína
Porota udelila aj špeciálnu Cenu Učenej spoločnosti Slovenska (UčSS), ktorou oceňuje inovatívny prístup k technológii výroby vína. V tomto ročníku ocenenie získal Rizling rýnsky 2019 výrobcu Terra Wylak Winery, ktorý ako jediný na Slovensku používa pri výrobe inovatívnu metódu parciálnej fermentácie na vyzdvihnutie senzorických vlastností vína. Ocenené víno predstavila podpredsedníčka UčSS prof. Daniela Ježová.
Kompletné výsledky súťaže Víno SAV 2024 sú dostupné na stránke Vinko.sk.
Zdroj: TS SAV. Text: Katarína Gáliková
(zh)