Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čo nájdete v Quarku 2/2020

VEDA NA DOSAH

Hlavnou témou februárového čísla Quarku je technológia vodného prúdu. Voda od dávnych vekov pretvárala horské masívy, v súčasnosti sa stáva nástrojom, ktorý pomáha technikom vytvárať budúcnosť tohto sveta.

Ilustračná foto: obálka Quarku 2/2020

Sila vody

V technickej praxi sa používa viac než 50-tisíc konštrukčných materiálov, toto číslo však rýchlo rastie. Množstvo nových materiálov je umelo vyrobených a navrhnutých vedcami, aby sa dosiahli požadované špecifické vlastnosti. Mnohé z týchto materiálov sú viaczložkové, ťažko deliteľné alebo ťažko spracovateľné konvenčnými metódami. Technológovia sú preto konfrontovaní s potrebou prispôsobiť existujúce technológie špecifickým vlastnostiam týchto materiálov alebo vyvinúť nové technológie dezintegrácie materiálov. Jedným z mála nástrojov schopných zvládnuť požiadavky technológov a prispôsobiť sa trendu vývoja nových materiálov je technológia vodného prúdu.

Virtuálni ľudia

Súčasným trendom vo vývoji umelej inteligencie je dať jej telo aj tvár a nechať ju učiť sa spôsobom, akým človek nadobúda vedomosti a skúsenosti počas interakcií s prostredím a s inými ľuďmi. O tejto téme sme sa rozprávali s Martinom Takáčom z Centra pre kognitívnu vedu na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Tajomná čierna

Biela farba vzniká, keď do oka prichádza svetlo všetkých farieb. Jej opakom je čierna. Oko ju vníma v prípade, že z daného smeru neprichádza žiadne svetlo. Doposiaľ najčernejšiu čiernu vytvorili z uhlíkových nanorúrok vedci z MIT. Najtmavšiu farbu v prírode, ktorá sa vyskytuje na samčekoch z čeľade rajkovité (Paradisaeidae), zasa vyvinula túžba po párení.

Avatar zo Stuttgartu

Dizajnéri prémiovej stuttgartskej značky Mercedes-Benz sa nechali inšpirovať filmom Avatar a v spolupráci s režisérom filmu Jamesom Cameronom vytvorili koncept excentrického osobného automobilu. Futuristické auto sa nazýva Vision AVTR, čo je skratka pre Advanced Vehicle Transformation, teda automobil po pokročilej transformácii – a to táto vízia ekologického elektromobilu budúcnosti napĺňa do bodky.

Vtáčia bonanza, V testoch vyhrala UI, Viac zrážok, menej vody?, Opioidné ostrovy mozgu, Dôkaz skrytý v jantári, Hodiny DNA, Vidí aj bez očí, Obývateľná planéta, Keď rastliny kričia, Lietať ako vtáky, Liečivé brusnice, Arizona plná medi,to je výber ďalších tém, ktoré nájdete v rubrike Magazín. Samozrejme aj vo februárovom čísle Quarku sa môžete otestovať a precvičiť si mozgové bunky na zaujímavých úlohách.

Výber článkov vo februárovom čísle časopisu Quark

Slovenský objav u protinožcov

Slovenský vedec mal možnosť zúčastniť sa na odbornom spracovaní zbierky skamenelých protopierok, ktoré sa našli pri austrálskom meste Koonwarra, a na príprave odbornej publikácie.

Od reálneho k sci-fi

Analytici spoločnosti HP pripravili zoznam predpovedí pre 3D tlač a digitálnu výrobu na rok 2020, švédsku spoločnosť Ericsson zaujímali očakávania spotrebiteľov až do roku 2030.

Múdra clona

Vývojári spoločnosti Bosch sa rozhodli nahradiť bežnú slnečnú clonu v automobile za priehľadnú a blokujúcu slnko iba tam, kade sa môže jeho jas dostať k očiam vodiča.

Zacielené na Alfa Centauri

Ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) by mohol hľadať exoplanéty na obežnej dráhe Alfy Centauri A, čo je najväčšia hviezda v systéme Alfa Centauri a najbližšia Slnku podobná hviezda.

Vtáčie ikony na ústupe

Stavy lastovičiek na vidieku z minulosti, keď doslova každý dvor obývala rodina lastovičiek, zostávajú takmer výlučne už len v spomienkach skôr narodených ľudí.

Dar od Quetzalcoatla

Španielski dobyvatelia získali od pôvodných obyvateľov Nového sveta okrem poľnohospodárskych plodín ako kukurica či zemiaky aj tabak a kakaovník.

Vesmír v meste

V Kodani má astronómia už takmer štyristoročnú tradíciu, k starým astronomickým pracoviskám, ktoré sú naďalej funkčné a slúžia ľuďom, pribudli nové moderné zariadenia.

Čo dokáže 4D tlač?

Zatiaľ čo 3D tlač vytvára objekty, ktoré si zachovávajú pevný tvar, objekt vytlačený v 4D mení nielen svoj tvar, ale aj farbu, veľkosť či spôsob, ako sa pohybuje.

Križovatky riek

Splavné akvadukty sú mosty veľmi podobné mostom na cestných komunikáciách, ibaže namiesto povrchu vozovky majú hladinu vody.

Hrou k čítaniu

Z najnovších výsledkov testovania PISA 2018 vyplýva, že slovenskí žiaci a žiačky v čítaní s porozumením výrazne zaostávajú a ich výsledky sa nachádzajú pod priemerom OECD. Ešte alarmujúcejšie sú výsledky detí zo sociálne a ekonomicky znevýhodňujúceho prostredia.

Malé monštrá

Čierne diery sú ikonou astrofyziky. Sú známe ako masívne objekty, ktoré požierajú celé svety. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, aké malé môžu čierne diery byť?

Niekto to rád studené

Piť po celý rok chladené nápoje všetkého druhu sa stalo už aj v našich končinách bežným. Ich trhový úspech išiel ruka v ruke so zdokonaľovaním chladiarenských zariadení.

Praveké varenie

Na juhu afrického kontinentu sa našli najstaršie známe dôkazy toho, že príslušníci druhu Homo sapiens tepelne upravovali konzumné rastliny.

Nové vydanie časopisu Quark nájdete v novinových stánkoch od 1. februára 2020

Nové vydanie časopisu Quark nájdete v novinových stánkoch od 1. februára 2020. Zvýhodnené predplatné si môžete objednať na: www.quark.sk/predplatne/.

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky