Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Stane sa jujuba ďalším potravinovým trendom?

VEDA NA DOSAH

Plody vyživujú krv, upokojujú myseľ a posilňujú energiu tela. Najväčším tromfom je vysoký obsah vitamínu C.

Plody jujuby. Zdroj: iStock.com/bong hyunjung

Plody jujuby pripomínajúce červené datle obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Zdroj: iStock.com/bong hyunjung

Názov exotického ovocia jujuba (Ziziphus jujuba), nazývaného aj jujuba čínska alebo čínska datľa, znie, akoby pochádzalo z inej planéty. Patrí však do čeľade rešetliakovité (Rhamnaceae). Vedeli ste, že jujuba je jedným z najstarších pestovaných ovocných stromov na svete? Jej plody vyzerajú ako červené datle a spájajú dávne tradície s najnovšími poznatkami modernej vedy.

Historické okienko

Jujuba nie je iba exotický plod s príjemnou chuťou. Je to komplexná rastlina, ktorej bioaktívne látky pôsobia na naše telo od imunitného cez nervový až po kardiovaskulárny systém. Práve tieto účinky pozorovali v Číne a Kórei už pred dvetisíc rokmi, kde sa využívala nielen ako potravina, ale aj ako súčasť tradičnej medicíny.

Samotná rastlina pochádza zo stredného a z dolného toku Žltej rieky a v Číne sa pestuje už viac ako štyritisíc rokov. Plody rastú na malom listnatom strome alebo kríku dosahujúcom výšku 5 – 12 metrov. V starých textoch sa opisuje ako ovocie, ktoré vyživuje krv, upokojuje myseľ a posilňuje energiu tela.

V starovekej Číne sa jujuba používala nielen na liečbu chorôb, ale aj na posilnenie dlhovekosti. Čínski lekári ju predpisovali na zlepšenie spánku, podporu trávenia a posilnenie krvi. Často sa kombinovala s inými bylinami v odvaroch a tonikách. Na Blízkom východe a v oblasti Stredomoria sa sušená jujuba využívala podobne ako datle, teda ako zdroj energie a sladká pochúťka.

Plody jujuby. Zdroj: iStock.com/Алексей Филатов

Jujuba je jedným z najstarších pestovaných ovocných stromov na svete. Zdroj: iStock.com/Алексей Филатов

Dnes už vieme modernými technológiami potvrdiť, že plody jujuby obsahujú množstvo účinných látok vrátane polysacharidov, fenolov a triterpénových kyselín, ktoré majú širokú škálu farmakologických účinkov. Pôsobia pozitívne na nervovú sústavu a majú mnoho benefitov v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Nutričný profil

Čerstvá jujuba je nízkokalorické ovocie veľmi bohaté na mikronutrienty. Sto gramov má asi 79 kalórií. Sušené plody sú však už omnoho kalorickejšie, obsahujú približne 250-280 kalórií na sto gramov. Plody majú 20 gramov sacharidov, z toho až 10 gramov vlákniny, 1 gram bielkovín a prakticky žiadny tuk.

Najväčším tromfom je vysoký obsah vitamínu C, ktorý predstavuje až 77 percent dennej odporúčanej dávky. Okrem toho sú plody bohaté na draslík, mangán a malé množstvá vitamínov skupiny B.

V praxi to znamená, že ide o ľahkú a výživnú potravinu, ktorá nás zároveň dostatočne nasýti. Kým čerstvé plody sú skôr svieže a kyslasté, sušené jujuby majú sladkú chuť pripomínajúcu datle.

Sušené jujuby sa používajú v rôznych formách a produktoch, ako sú koláče, čaje a polievky.

Sušené jujuby sa používajú v rôznych formách a produktoch, ako sú koláče, čaje a polievky. Zdroj: ABC Rural: Jessica Schremmer

Zdravotné benefity

Jujuba ukrýva v sebe množstvo bioaktívnych látok. Výskumy ukazujú, že polysacharidy, flavonoidy, triterpénové kyseliny a fenolické zlúčeniny pôsobia ako silné antioxidanty a majú protizápalové účinky.

Štúdie tiež naznačujú, že jujuba môže mať protirakovinové účinky. Dokáže zasahovať do signálnych dráh podporujúcich rast nádorových buniek a podporovať ich apoptózu, teda programovanú bunkovú smrť.

Nervový systém a spánok

Vedci skúmajú aj jej vplyv na nervový systém. Extrakty z jujuby chránia neuróny tým, že znižujú oxidačný stres, zápal a lipidovú peroxidáciu v mozgu. Potkanom sa po podávaní jujuby zlepšili výsledky v behaviorálnych testoch.

Tradične sa jujuba používala na zlepšenie spánku a zníženie úzkosti. Moderné štúdie tento efekt čiastočne vysvetľujú. Extrakty z plodov ovplyvňujú GABA-ergný systém v mozgu, ktorý je zodpovedný za uvoľnenie a spánok. Zistilo sa, že extrakty z plodov a zo semien jujuby zvýšili čas aj kvalitu spánku potkanov. Navyše sa tiež zlepšili pamäťové funkcie a spomalili sa degeneratívne procesy. Na zníženie úzkosti sa toto ovocie využíva i v tradičnej čínskej medicíne.

Plody jujuby. Zdroj: iStock.com/Murat Onen

Plody jujuby obsahujú množstvo účinných látok vrátane polysacharidov, fenolov a triterpénových kyselín, ktoré majú širokú škálu farmakologických účinkov. Zdroj: iStock.com/Murat Onen

Pomáha našej imunite, nášmu srdcu a tráveniu

Polysacharidy izolované z jujuby stimulujú aktivitu makrofágov, NK buniek a zvyšujú produkciu interferónu. Inými slovami, aktivujú vrodenú i získanú imunitnú odpoveď. Z tohto dôvodu sa jujuba skúma tiež ako podporná látka pri infekciách a oslabení imunity.

Rutín, jeden z hlavných fenolov v jujube, má preukázateľne antioxidačné a protizápalové účinky. Štúdie na zvieratách aj na bunkových modeloch ukazujú, že znižuje hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, zároveň zlepšuje pružnosť ciev a chráni srdcový sval pred poškodením.

Jujuba je vhodná takisto pre cukrovkárov, ktorí trpia diabetom 2. typu. Klinické štúdie ukázali, že pacienti mali po konzumácii lepšie ukazovatele inzulínovej rezistencie.

Má tiež výrazný kardioprotektívny účinok, pôsobí proti vysokému tlaku, tukovej pečeni a ateroskleróze.

Vysoký obsah vlákniny v kombinácii s bioaktívnymi polysacharidmi prospieva zdraviu čriev. Jujuba podporuje rast prospešných baktérií v črevnom mikrobióme, čo má pozitívny vplyv na trávenie, imunitu i celkový metabolizmus.

Ako konzumovať plody jujuby?

Jujuba má okrúhly alebo oválny tvar plodu. Jedlé sú celé plody, ktoré majú jedinečnú chuť a jedinečný vzhľad. Sú dostupné v rôznych formách, či už ako čerstvé, alebo sušené.

Čerstvá jujuba, ktorá môže mať aj zelenú farbu, chutí ako jablko. Sušená je oveľa sladšia, podobne ako datle. Po usušení sčervenie a má zošúverený vzhľad. V tejto forme sa plody používajú do čajov, kompótov, dezertov či pečenia.

Jujuby sa dajú využiť aj vo forme čaju a v Číne a Egypte sa používajú už tisíce rokov.

Jujuby sa dajú využiť aj vo forme čaju, v Číne a Egypte sa používajú už tisíce rokov. Zdroj: ABC Rural: Jessica Schremmer

Takisto ich môžeme konzumovať samostatne ako sladkú, energeticky výdatnú pochúťku. V tradičnej čínskej medicíne sa jujuba už stáročia varí vo forme čajov a odvarov, často v kombinácii so zázvorom, ženšenom alebo s goji.

Ovocie nájdeme na trhu aj vo forme doplnkov vrátane gumových cukríkov, práškov, extraktov a piluliek. Z plodov sa pripravujú tiež sirupy, džemy či kandizované verzie, ktoré sú obľúbené najmä v Ázii.

Pokiaľ ide o množstvo, presná odporúčaná denná dávka neexistuje, no ako súčasť bežnej stravy sa zvyčajne odporúča konzumovať tri až päť čerstvých alebo sušených plodov denne.

Zdroj: NLM, MDPI, healthline.com, Záhradníctvo Limbach, verywellhealth.com, theearthyfoods.com

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky

Mediálni partneri

ÁMOS vision FonTech Startitup