Nová štúdia skúma vzťahy medzi jedlom, spánkom a snami a potvrdzuje, že viaceré potraviny, ktoré zjete pred spaním, môžu mať skutočne veľký vplyv na váš spánok počas nasledujúcej noci.
Viaceré potraviny, ktoré zjete pred spaním, môžu mať veľký vplyv na spánok. Zdroj: iStock.com/Nadiia Borovenko
Neurovedec Tore Nielsen z Montrealskej univerzity, ktorý viedol najnovšiu štúdiu o jedle ovplyvňujúcom naše sny, už dávnejšie publikoval výskum na túto tému. Nedávno sa však rozhodol skúmať 1 082 študentov psychológie z kanadskej MacEwanoovej univerzity, pričom zisťoval ich stravovacie návyky, čas a kvalitu spánku, sny a nočné mory. Zisťoval tiež, ako vnímajú vplyv určitých druhov jedla a času jedenia na spánok a sny.
„Tieto nové zistenia naznačujú, že zmena stravovacích návykov u ľudí by mohla zmierniť nočné mory. Mohli by tiež vysvetliť, prečo ľudia tak často obviňujú mliečne výrobky zo zlých snov,“ hovorí Tore Nielsen.
Iba 5,5 percenta respondentov sa domnievalo, že druh konzumovaného jedla a čas jeho konzumácie pred spánkom ovplyvňuje ich sny. Väčšina ľudí v tejto skupine obviňovala zo zmien buď mliečne, alebo sladké potraviny. Týkalo sa to najmä rušivých alebo bizarných snov, 31 percent z nich konzumovalo pred spaním zákusky alebo sladkosti, zatiaľ čo 22 percent mliečne výrobky.
Vďaka kvalitnejším potravinám si pamätáme sny
Výskumníci tiež objavili značnú súvislosť medzi neznášanlivosťou laktózy a potravinovými alergiami a nočnými morami a zlým spánkom. Možno je to späté s tým, že plynatosť a bolesti žalúdka prerušovali spánok spôsobom, ktorý zvyšoval pravdepodobnosť prežívania a vybavovania si snov.
To naznačuje, že liečba potravinových intolerancií a alergií zmenou stravy môže zlepšiť spánok ľudí, ako aj ich gastrointestinálny komfort. „Ľudia s intoleranciou na laktózu, ktorí trpia závažnými gastrointestinálnymi príznakmi, majú oveľa horšie nočné mory a horší spánok,“ hovorí Nielsen.
„Dáva to zmysel, pretože vieme, že sny môžu ovplyvňovať aj iné telesné pocity. Nočné mory môžu byť veľmi rušivé, najmä ak sa vyskytujú často, pretože majú tendenciu prebúdzať ľudí zo spánku v dysforickom stave. Môžu tiež vyvolať správanie vyhýbajúce sa spánku. Oba príznaky vás môžu pripraviť o pokojný spánok,“ dodáva.
Podľa tejto štúdie si ľudia, ktorí sa stravujú zdravšie, prijímajú kvalitnejšie potraviny, stravujú sa intuitívne a večer jedia pomenej, oveľa lepšie pamätajú svoje sny, zatiaľ čo ľudia, ktorí sa stravujú menej zdravo, nepočúvajú svoj žalúdok, keď je prázdny, a jedia viac jedla večer, majú tendenciu mať ťažšie nočné mory alebo sny s negatívnejším tónom a sny si pamätajú oveľa menej.
Keďže štúdia vychádza z údajov, ktoré poskytli vysokoškolskí študenti sami, nemusí byť nevyhnutne reprezentatívna pre širšiu populáciu. A môže nám povedať len to, ako vnímajú ľudia vzťah medzi jedlom a snami, nie skutočné mechanizmy, ktoré by mohli takýto jav spôsobiť.
Štúdia má však jeden háčik. Vedci musia ešte preskúmať viac ľudí rôzneho veku, z rôznych spoločenských vrstiev a s rôznymi stravovacími návykmi, aby prišli na to, či sa ich výsledky dajú skutočne zovšeobecniť na väčšiu populáciu.
„Musíme vykonať aj experimentálne štúdie, aby sme zistili, či ľudia dokážu skutočne odhaliť vplyv konkrétnych potravín na sny. Chceli by sme uskutočniť štúdiu, v ktorej by sme ľudí požiadali, aby pred spánkom požili syrové výrobky v porovnaní s nejakou kontrolnou potravinou, aby sme zistili, či to zmení ich spánok alebo sny,“ dodáva Tore Nielsen.
Zdroj: Science Alert
(RR)





