Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Októbrová Veda v CENTRE: Ženské strašidlá – pokrivený obraz ženy v klasickej mytológii a príbehoch

VEDA NA DOSAH

S filologičkou Marcelou Andokovou sa budeme rozprávať o príbehoch žien, ktorých sa svet bál.

Banner k podujatiu Veda v CENTRE na tému Ženské strašidlá – pokrivený obraz ženy v klasickej mytológii a príbehoch. Prednášajúca: doc. Mgr. et Mgr. Marcela Andoková, MA, PhD. Zdroj: CVTI SR

Klasická mytológia je plná príbehov žien, ktorých sa svet bál. Nahnevané, ukrivdené a nespokojné ženy boli často zobrazované ako monštrá, potvory či príšery. Za strašidelnou maskou sa však ukrývala obyčajná žena s emóciami a vlastnosťami, pre ktoré sa nenašlo porozumenie. A tak je obraz Medúzy, pôvodne nevinného dievčaťa, ktoré znásilnil boh Poseidón, naveky pokrivený smrtiacim výrazom a hadími vlasmi. Čo všetko sa ukrýva pod strašidelnými maskami ženských postáv v klasických príbehoch?

Prinesieme vám príbehy ženských strašidiel, ktorých mrazivé mýty odhaľujú hlbšie obavy a presvedčenie spoločností, ktoré ich vytvorili. Ukážeme vám, že postavy Fúrie či Harpye v mytológii nemusia byť len zosobnením strachu. V závislosti od toho, ako sa k nim niekto priblíži, môžu ponúknuť múdrosť alebo silu, ktorá nám umožňuje preskúmať úžasný svet za hranicami nášho sveta cez bezpečný závoj fantázie.

Žena v dlhom kabáte a kapucni. Zdroj: iStock.com/Kharchenko_irina7

Negatívnemu obrazu neslávne známych žien z minulosti možno predchádzal nemilosrdný osud. Zdroj: iStock.com/Kharchenko_irina7

Októbrová vedecká kaviareň sa uskutoční vo štvrtok 24. októbra 2024 o 17.00 hod. v konferenčnej miestnosti Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). Otázky pre prednášajúcu môžete zasielať e-mailom na ncpvat@cvtisr.sk do 23. októbra 2024.

Prednášku si pre vás pripravila doc. Mgr. et Mgr. Marcela Andoková, MA, PhD., klasická filologička, vysokoškolská pedagogička na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a odborníčka na patristiku. Špecializuje sa na antickú rímsku a patristickú literatúru a filológiu latinského stredoveku. Za Komentáre k Starému zákonu: Žalmy 51 – 75 (2017) získala Cenu Dominika Tatarku (kolektív autorov). V súčasnosti sa venuje príprave popularizácie svojho odboru, podcastovej sérii o bežnom živote starovekých Rimanov a rovnako o menej slávnych ženách, ktoré zmenili svet.

Čo je vedecká kaviareň?

Vedecká kaviareň je podujatie pre vás, pre širokú verejnosť. Odborníci z oblasti vedy, výskumu a techniky prichádzajú na prednášku hovoriť o tých najzaujímavejších oblastiach svojej práce. V priestore voľnej diskusie sa môžete dozvedieť všetko, čo vás k téme zaujíma. Vedci a odborníci sa v rámci popularizácie vedy snažia pútavo a zrozumiteľne komunikovať najnovšie poznatky z oblasti výskumu. Vedecká kaviareň trvá zhruba 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

Zdroj: CVTI SR

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky