Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Reálne sci-fi: Dvaja ľudia spolu na diaľku komunikovali počas lucidného sna

VEDA NA DOSAH

Účastníci experimentu si vymenili počas snívania jednoduchú správu. Podľa startupu ide o svetové prvenstvo.

Snívanie. Zdroj: iStockphoto.com, Ljupco

Snívanie sa možno stane novou formou komunikácie. Zdroj: iStockphoto.com, Ljupco

Sci-fi sa stáva skutočnosťou. Výskumníci zo startupu REMspace so sídlom v Kalifornii vykonali unikátny experiment, počas ktorého dvaja ľudia, ktorí spali na odlišnom mieste, spolu komunikovali v rámci lucidného sna. Počas snívania si vymenili jednoduchú správu. Podľa spoločnosti ide o svetové prvenstvo.

Táto technológia však ešte nebola preskúmaná ani overená vedeckou komunitou. Vedci sa domnievajú, že po schválení by mohla predstavovať významný pokrok vo výskume spánku a navyše by bola prínosom v liečbe duševného zdravia, tréningu zručností a iných aplikácií.

Lucidné snívanie

Sny nás asi nikdy neprestanú fascinovať. Zaoberali sa nimi už staroveké civilizácie, o snoch a ich významoch písal napríklad Aristoteles. Lucidné snívanie sa spomínalo v hinduistických rukopisoch pred viac ako 2 000 rokmi a vedecky sa študuje od šesťdesiatych rokov minulého storočia.

Pri lucidných snoch viete, že snívate, aj keď spíte. Štúdie naznačujú, že asi 50 percent všetkých ľudí zažilo v živote aspoň jeden lucidný sen. Približne 20 percent lucidných snívajúcich ich má raz mesačne a malá skupina ľudí dokonca častejšie. Niektorí tvrdia, že nad činnosťami, ktoré vykonávajú, a prostredím v sne majú kontrolu. Podľa štúdií to tak nie je vždy.

K takýmto zážitkom dochádza najčastejšie počas REM fázy spánku, ktorá je charakteristická rýchlym pohybom očí, zvýšenou mozgovou aktivitou, snívaním a dočasnou svalovou paralýzou. V skutočnosti je váš mozog počas REM fázy takmer taký aktívny, ako keď ste hore.

REMspace sa snaží dosiahnuť komunikáciu v reálnom čase v lucidných snoch. Zdroj: REMSpace

REMspace sa snaží dosiahnuť komunikáciu v reálnom čase v lucidných snoch. Zdroj: REMspace

Prenos slova

Experiment pripomínal scénu z filmu Počiatok. Účastníci spali vo svojich domovoch, kde špeciálne vyvinutý prístroj zaznamenával ich mozgové vlny. Iné polysomnografické údaje sledovali na diaľku.

Len čo server zistil, že účastník vstúpil do lucidného snívania, generoval slovo špecializovaným jazykom Remmyo cez slúchadlá do uší. Tento jazyk využíva šesť písmen: K, B, L, C, H a S. Slová sú detegované pomocou elektromyografických senzorov, tie sú schopné zachytiť špecifické zvuky produkované počas snov. Účastník potom toto slovo zopakoval vo sne a odpoveď sa zaznamenala a uložila na server.

O osem minút neskôr druhý účastník vstúpil do lucidného sna a server odovzdal uloženú správu od prvého účastníka, ktorú zopakoval po prebudení.

Spoločnosť zverejnila informáciu, že dvaja ďalší ľudia boli schopní komunikovať so serverom prostredníctvom svojich snov.

Úspešná komunikácia sa dosiahla takmer po piatich rokoch výskumu a technologického rozvoja. Po prvej komunikácii výskumníci budú teraz pracovať na zlepšení svojej technológie, aby dosiahli lepšie výsledky s každým novým pokusom.

Vývojári spoločnosti veria, že REM spánok a podobné stavy, ako sú lucidné sny, sa stanú po umelej inteligencii ďalším veľkým rastúcim odvetvím. Použitá technológia musí byť podľa vedcov ešte dôkladne preskúmaná, pričom prejde dôkladnou bezpečnostnou kontrolou.

Zdroj: Interestingengineering, Dailymail, WebMD, REMSpace

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky