Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Septembrová Veda v CENTRE: Teória katastrofy – vznik prírodnej hrozby

VEDA NA DOSAH

S geológom Jánom Madarásom sa budeme rozprávať o prírodných katastrofách, ktoré nás ohrozujú, pre našu Zem však môžu byť aj prospešné.

Banner k podujatiu Veda v CENTRE na tému Teória katastrofy – vznik prírodnej hrozby. Prednášajúci: RNDr. Ján Madarás, PhD.

Banner k podujatiu Veda v CENTRE na tému Teória katastrofy – vznik prírodnej hrozby. Prednášajúci: RNDr. Ján Madarás, PhD.

Čo všetko sa musí stať, aby došlo ku katastrofe? Aké činitele vstupujú do vzniku skutočne veľkej prírodnej hrozby? Dokážeme zachytiť varovné signály Zeme alebo sme proti prírode úplne bezmocní?

V septembrovej vedeckej kaviarni budeme hovoriť o tom, čo všetko môžeme urobiť, aby sme katastrofám predišli, no dozvieme sa aj to, prečo sú prírodné hrozby pre Zem prospešné a ako sa prostredníctvom nich naša planéta revitalizuje.

Odpovede nielen na tieto zaujímavé otázky prinesie podujatie Veda v CENTRE vo štvrtok 26. septembra 2024 o 17.00 hod. v konferenčnej miestnosti Centra vedecko-technických informácií Slovenskej republiky (CVTI SR) na Lamačskej ceste 8A v Bratislave. Naším hosťom bude geológ RNDr. Ján Madarás, PhD., z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

Prednáška sa bude aj streamovať. Informácie o podujatí nájdete na Facebooku alebo vedecko-popularizačnom portáli Veda na dosah. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 25. septembra 2024 na e-mail ncpvat@cvtisr.sk.

O prednášajúcom

RNDr. Ján Madarás, PhD., absolvoval štúdium geológie na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Ako vedecký pracovník a terénny geológ pracoval v Štátnom geologickom ústave Dionýza Štúra v Bratislave, Geofyzikálnom ústave SAV a Geologickom ústave SAV v Bratislave. V súčasnosti je generálnym riaditeľom Ústavu vied o Zemi SAV, verejnej výskumnej inštitúcie, ktorá vznikla spojením dvoch geovedných ústavov Slovenskej akadémie vied. Je špecialistom na regionálnu geológiu Západných Karpát, tvorbu geologických máp územia Slovenska a okolitých krajín. Skúma tektonický vývoj horských celkov, tektonické zákonitosti vývoja ložísk nerastných surovín a súvislosť tektoniky so zemetrasnou činnosťou. Súčasne je aj popularizátorom geovied pre širšiu verejnosť a spoluautorom viacerých tematických muzeálnych výstav.

Čo je vedecká kaviareň?

Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE organizuje pre širokú verejnosť pravidelne, každý posledný štvrtok v mesiaci o 17.00 hod., Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti (NCP VaT) pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Prvá kaviareň sa uskutočnila 21. mája 2008.

Táto prednáška je sprievodným podujatím Európskej noci vedy (ENV) 2024. Hlavný program ENV sa uskutoční 27. septembra 2024 v priestoroch Starej tržnice v Bratislave, ale aj v ďalších štyroch mestách a okolitých lokalitách. Súčasťou festivalu vedy budú prednášky, workshopy, súťaže či zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Nebudú chýbať ani sprievodné podujatia, ku ktorým patria vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE a Vedecké cukrárne. Bližšie informácie nájdete na www.nocvedy.sk a www.vedanadosah.sk.

Zdroj: CVTI SR

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky