Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

V októbri sa na Slovensku otvoria dvere medzinárodnej vedeckej školy SFEL 2024

VEDA NA DOSAH

Podujatie je zamerané na výchovu slovenskej komunity používajúcej zdroje fotónov a neutrónov pre výskumné projekty slovenských vedcov.

Častice v kruhovom urýchľovači a logo SFEL. Zdroj: iStockphoto.com a sfel.sk

Častice v kruhovom urýchľovači a logo SFEL. Zdroj: iStockphoto.com a sfel.sk

Odborníci z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, Technickej univerzity (TUKE) v Košiciach a ústavov SAV v spolupráci s odborníkmi iných slovenských vedeckých inštitúcií sa ujali prípravy organizácie School of XFEL and Synchrotron Radiation Users  2024 – SFEL 2024 (Školy používateľov XFEL a synchrotrónového žiarenia 2024).

Podujatie je zamerané na výchovu slovenskej komunity používajúcej zdroje fotónov a neutrónov pre výskumné projekty slovenských vedcov. Podobne ako predchádzajúce úspešné ročníky, tak aj SFEL 2024 realizačne pripravuje UPJŠ v Košiciach, Ústav fyzikálnych vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v úzkej spolupráci s Fakultou materiálov, metalurgie a recyklácie (FMMR) TUKE a Centrom celoživotného vzdelávania a podpory projektov UPJŠ na základe súhlasu troch hlavných spoluorganizátorov, ktorými sú European XFEL GmbH, Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (MŠVVaM SR) a Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR).

Medzinárodná vedecká škola SFEL 2024 je pripravená a bude sa konať v prostredí hotela Sorea Máj v Liptovskom Jáne v dňoch 14. 10. – 18. 10. 2024.

14Okt
Ilustračné foto: Zdroj: © European XFEL
CVTI SR, Konferencia | Liptovský Ján

Škola užívateľov XFEL a synchrotrónového žiarenia 2024 „SFEL2024“

European XFEL v Hamburgu, najvýkonnejší rtg. laser na svete, bol uvedený do činnosti v Hamburgu od 1.9.2017, pričom už sú...

Výchova budúcich žiakov

European X-Ray Free Electron Laser Facility v Hamburgu (European XFEL), najvýkonnejší röntgenový laser na svete, bol založený a vybudovaný medzinárodným konzorciom 11 členských krajín a od 1. septembra 2017 je v prevádzke aj za účasti slovenských vedcov.

Na základe poverenia vlády SR vystupuje MŠVVaM SR podľa nemeckého právneho poriadku ako akcionár v European XFEL GmbH, medzinárodnej obchodnej spoločnosti s ručením obmedzeným. Národná Komisia pre koordináciu aktivít SR v ESFRI v oblasti fyzikálnych vied, materiálových vied a energetického zariadenia organizuje s vedomím potreby propagácie významu zariadenia XFEL v slovenskej vedeckej komunite a zároveň potreby výchovy budúcich používateľov XFEL už 8. ročník vedeckej školy k problematike využitia synchrotrónových zdrojov žiarenia vo výskume štruktúry živej i neživej hmoty, medzi ktoré patrí ako zdroj štvrtej, čiže najvyššej, generácie aj European XFEL v Hamburgu.

Európsky synchrotrón vo francúzskom Grenobli. Zdroj: iStockphoto.com

Európsky synchrotrón vo francúzskom Grenobli. Zdroj: iStockphoto.com

CVTI SR pomáha tiež

Tohtoročná vedecká škola SFEL 2024 sa bude tradične konať v hoteli Sorea Máj v Liptovskom Jáne, a to opäť aj s finančnou podporou samotnej spoločnosti European XFEL GmbH a MŠVVaM SR. Finančná podpora umožní účasť na SFEL 2024 slovenským i zahraničným študentom, doktorandom a mladým vedeckým pracovníkom.

Na základe spoločného memoranda o spolupráci s UPJŠ bude po druhýkrát organizovaná i v spolupráci s MH SR. S propagáciou podujatia organizátorom pomáha Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky (CVTI SR). Na podujatí sa zúčastnia špičkoví odborníci nielen z European XFEL, ale tiež z iných vedeckých centier. Odznejú prednášky vedeckých riaditeľov XFEL a lídrov vybraných metodík. Okrem toho je vytvorený priestor i pre používateľov zdrojov neutrónov v Institut Laue-Langevin v Grenobli (ILL Grenoble), Budapeštianskom neutrónovom centre (BNC Budapest), Centre výskumu Řež (CV Řež), významných zdrojov synchrotrónového žiarenia ako The European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) v Grenobli, Max IV Lab Lundskej univerzity, Diamond Light Source Ltd v Londýne, Solaris v Krakove, Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) v Hamburgu a ďalších. I vďaka predchádzajúcim ročníkom SFEL sme schopní zabezpečiť, aby mali aj slovenskí vedci, ktorí odborne participujú na metodikách XFEL, synchrotrónových zdrojoch a na neutrónových zdrojoch, priestor na prezentovanie svojich skúseností. Organizátori predpokladajú, že na škole sa aktívne zúčastní okolo 80 účastníkov.

Program bude pestrý

Vedecký program školy bude zameraný na oboznámenie sa s vybranými experimentálnymi technikami, ktoré využívajú XFEL i významné zdroje synchrotrónového a neutrónového žiarenia. Po druhýkrát bude priestor vytvorený aj na prezentáciu moderných laboratórnych röntgenových zariadení. Tejto téme bude venovaný úvodný poldeň školy pred slávnostným otvorením.

Zvýšená pozornosť bude venovaná možnostiam využitia XFEL, fotónov, neutrónového rozptylu, zobrazovacích techník v materiálovom výskume, ale i v biologických aplikáciách. Prenos skúseností a poznatkov renomovaných zahraničných a domácich pozvaných expertov na účastníkov SFEL 2024 bude realizovaný formou pozvaných plenárnych prednášok, kratších ústnych referátov a príspevkami v podobe posterov. Rokovacím jazykom školy bude výhradne angličtina. Z podujatia bude vydaný aj zborník abstraktov. Organizátori plánujú vyhlásiť súťaž o najhodnotnejší príspevok v kategórii poster.

Vzhľadom na kvalitné obsadenie zahraničných i slovenských prednášateľov je reálny predpoklad, že SFEL 2024 v budúcnosti pomôže slovenskej vedeckej komunite úspešne sa uchádzať o projekty na týchto špičkových zariadeniach. Škola tradične vytvorí priestor pre dialóg a networking pre spoluprácu na spoločných vedeckých projektoch.

Všetky potrebné informácie o registrácii, žiadosti o účastnícky grant, o vedeckom programe boli včas zverejnené na www.sfel.sk/2024/. Organizátori taktiež ponúkajú verejnosti informácie aj o minulých ročníkoch na www.sfel.sk.

Zdroj: TS SFEL

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky