Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vrak Titanicu vydal nové poklady

VEDA NA DOSAH

Spoločnosť RMS Titanic, Inc., objavila na dne oceánu nové artefakty z vraku Titanicu, medzi nimi aj sochu Diany z Versailles.

Sochy Diany objavená počas poslednej expedície k vraku Titaniku.

Socha Diany objavená počas poslednej expedície k vraku Titanicu. Zdroj: FB RMS Titanic, Inc.

Titanic, pravdepodobne najslávnejší lodný vrak, dnes leží na dne severného Atlantiku. Nové snímky vraku, ktoré urobili výskumníci spoločnosti RMS Titanic, Inc., dokumentujú rozpad provy niekdajšieho luxusného parníka. Napriek tomu sa výskumníkom aj po 112 rokoch od jeho potopenia podarilo nájsť nové artefakty. Plánujú ich vyloviť z hlbín čo najskôr.

Expedícia k vraku Titanicu

„Nehostinné oceánske prostredie si po 112 rokoch na dne severného Atlantiku vyberá svoju daň na Titanicu,“ informovala spoločnosť RMS Titanic, Inc., v príspevku, uverejnenom na svojom Facebooku.

Spoločnosť RMS Titanic, Inc., vlastní práva na záchranu vraku, ktoré nadobudla ešte v 90. rokoch minulého storočia. Nie je však vlastníkom vraku a nevlastní ani žiadne artefakty vyzdvihnuté z miesta vraku, pokiaľ na ne súd výslovne neudelí vlastnícke právo.

Fakty

Nedávna misia odštartovala rok od implózie experimentálnej ponorky Titan, ktorá smerovala k vraku Titanicu. Zahynuli v nej piati ľudia.

RMS Titanic, Inc., už zorganizovala niekoľko výskumných misií k vraku lode. Počas expedície, ktorá sa uskutočnila po 14 rokoch v júli a v auguste tohto roka, zhotovil výskumný tím viac ako 2 milióny fotografií slávneho vraku. Tie dokumentujú, ako ho ohlodáva zub času. Rozpad je viditeľný najmä na ikonickej prove lode.

Tá už prišla o štyriapolmetrové ikonické zábradlie, ktoré teraz leží na oceánskom dne. Desaťročia bolo akýmsi symbolom Titanicu. Zábery z tohto leta ukazujú na vraku radikálne zmeny. Sú dôkazom toho, že sa postupne rozpadá.

Titanic, ktorý bol považovaný za nepotopiteľný, narazil počas svojej panenskej plavby z anglického Southamptonu do New Yorku v roku 1912 na ľadovec. O dve hodiny a 40 minút sa na vtedajšie pomery najväčšia a najluxusnejšia loď na svete potopila. Do hĺbky so sebou strhla okolo 1 500 ľudí z celkových vyše 2 200 pasažierov.

Vrak sa podarilo objaviť až v roku 1985 juhovýchodne od kanadskej provincie Nový Foundland v hĺbke asi 3800 metrov pod morom.

Objav bronzovej sochy po 112 rokoch

Počas najnovšej expedície sa podarilo objaviť nové artefakty, ktoré chce spoločnosť vyloviť z oceánskeho dna počas ďalších misií. Nachádza sa medzi nimi aj socha, ktorej objav patrí medzi tie najpozoruhodnejšie.

Približne 60-centimetrová do detailu prepracovaná bronzová socha rímskej bohyne Diany, známa ako Diana z Versailles, kedysi zdobila krbovú rímsu v salóne prvej triedy. Prvýkrát ju zahliadli výskumníci v roku 1986, odvtedy ju nevideli.

Socha Diany objavená na dne oceánu a na dobovej fotografii na krbovej rímse.

Socha Diany objavená na dne oceánu a na dobovej fotografii na krbovej rímse. Zdroj: RMS Titanic, Inc.

Počas toho, ako sa loď potápala, sa salónik rozpadol a socha bola vyplavená z vnútra lode. Jej objav sa podaril v posledný deň najnovšej misie a fotografie ju ukazujú uprostred trosiek na morskom dne.

Rozpad je nezvratný

Úpadok vraku sledujú výskumníci už dlhšie. Mikroorganizmy postupne rozkladajú kov, z ktorého bola loď zhotovená, informovala spoločnosť RMS Titanic, Inc., už v roku 2010. Okrem baktérií, ktoré požierajú loď, ničia podľa spoločnosti vrak aj hrdza a oceánske prúdy.

Úplnému rozkladu lodného vraku tak nie je možné zabrániť. Tento fakt posilňuje odhodlanie vedcov zdokumentovať to, čo sa z lode ešte zachovalo, kým nebude celkom neskoro.

Zdroj: science.ORF.at, BBC News

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky