Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Silné dažde odhalili stopy dinosaurov menších ako sliepka

VEDA NA DOSAH

Paleontológovia našli päť trojprstých fosílnych odtlačkov, ktoré majú priemer iba 1 až 3 centimetre.

Sliepka a dinosaurus. Zdroj foto: iStockphoto.com. Ilustrácia: Zifeng Wang

Sliepka a dinosaurus. Zdroj foto: iStockphoto.com. Ilustrácia: Zifeng Wang

Paleontológovia sa nespoliehajú len na hľadanie kostí, zaujímajú ich tiež odtlačky, ktoré zanechali pradávne zvieratá ako stopy zamrznuté v čase. Vedci teraz po prvýkrát objavili drobné fosílne stopy, ktoré mohli patriť dinosaurom menším ako sliepky. Našli ich v severozápadnej Číne. Tento objav by mohol objasniť vývoj vtákov.

Menšie ako sliepky

V dávnej minulosti dinosaury s veľkosťou sliepok pokojne kráčali a napájali sa pri zdroji vody, čím nevedomky vytvárali stopy. Ani len netušili, že ich odtlačky sa môžu stať kľúčovými kúskami skladačky evolúcie. Extrémne počasie môže prácu paleontológov uľahčiť alebo aj sťažiť. V globálnom geoparku UNESCO Linxia v provincii Gansu v Číne sa po masívnych dažďoch odkryli odtlačky malých dinosaurích stôp.

Paleontológovia našli päť trojprstých fosílnych odtlačkov, ktoré majú priemer iba 1 až 3 centimetre. Odborníci odhadujú, že patria jednému z najmenších dinosaurov, aké boli kedy objavené – malému rodu dvojnohých suchozemských dinosaurov nazývaných Minisauripus. Tieto dvojnohé dinosaury žili počas ranej kriedy, v čase, keď život prekypoval rozmanitosťou.

Časť fosílnych stôp malých dinosaurov objavených v globálnom geoparku Linxia v autonómnej prefektúre Hui v Linxii, severozápadnej čínskej provincii Gansu. Fotografia Xinhua/Cheng Nan.

Časť fosílnych stôp malých dinosaurov objavených v globálnom geoparku Linxia v autonómnej prefektúre Hui v Linxii, severozápadnej čínskej provincii Gansu. Zdroj: Xinhua/Cheng Nan

„Odhadujeme, že tieto dinosaury boli dlhé asi 25 centimetrov. Ich chvosty tvorili aspoň polovicu dĺžky tela,“ uvádza Xing Lida, paleontológ a docent na Čínskej univerzite geovied.

V článku, publikovanom v roku 2016, Xing a jeho kolegovia odhadli, že dospelý Minisauripus dosahoval dĺžku pravdepodobne od 12 cm do 71 cm. Odborníci však stále diskutujú, či fosílne dôkazy týchto dinosaurov patrili dospelým alebo juvenilným jedincom.

Na porovnanie možno uviesť, že vrabce obyčajné merajú od hlavy po chvost približne 17 centimetrov (cm), holuby 35 cm a kury domáce zvyčajne 40 až 60 cm.

Článok v evolúcii

Aj keď si väčšina predstavuje dinosaurov ako majestátne obrovské zvieratá, miniatúrne dinosaury boli dôležitým krokom vo vývoji mimoriadne úspešnej skupiny zvierat, ktorá po nich nasledovala. Zmenšovanie totižto hralo kľúčovú rolu v evolúcii vtákov.

Minisauripus nie je síce priamym predchodcom vtákov, predstavuje fascinujúcu kapitolu v príbehu evolúcie. Je najmenším vedecky známym mäsožravým rodom teropódov, ktorý nie je súčasťou Avialae – jedinej skupiny dinosaurov so živými zástupcami, čiže dnešnými vtákmi.

Podobné stopy z obdobia ranej kriedy, ktorá sa datuje do obdobia pred 145,5 až 100,5 milióna rokov, boli prvý raz objavené v Sečuánskej panve v juhozápadnej Číne a našli sa aj vo východnej provincii Shandong, ako i v Južnej Kórei. Najnovší objav tak rozširuje známy biotop dinosaura Minisauripus na jednu z oblastí s najhojnejším výskytom fosílií v Číne.

Ďalšie skúmanie stôp by mohlo poskytnúť pohľad na správanie dinosaurov a na ich interakciu s okolím.

Zdroj: IFL Science, SCMP, Interesting Engineering

(JM)

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky