Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

V piatok sa začne finále osemnásteho ročníka Junior Internet AMAVET

VEDA NA DOSAH

Postúpilo doň šesťdesiat žiakov s päťdesiatjeden projektmi. Vo vyššom počte sa tento rok zapojili aj dievčatá.

Vo finále Junior Internet AMAVET sa stredne 60 žiakov. Zdroj: AMAVET

Vo finále Junior Internet AMAVET sa stredne 60 žiakov. Zdroj: AMAVET

V piatok 28. a sobotu 29. apríla sa na FIIT STU v Bratislave uskutoční finále 18. ročníka konferenčnej súťaže Junior Internet AMAVET. Na podujatí, ktoré iniciátori nie na darmo nazývajú aj „odrazový mostík do online sveta“, sa proti sebe postavia žiaci aktívne sa zaujímajúci o digitálnu grafiku a dizajn, písanie textov, blogov alebo vlogov, ale aj tvorbu webových stránok a programovanie aplikácií.

Žiaci budú súťažiť v šiestich kategóriách. Sú nimi: JuniorWEB – webové stránky, JuniorDESIGN – digitálne grafické práce, JuniorTEXT – texty ľubovoľného literárneho útvaru na vyhlásenú tému, ktorá v tomto roku znie Ako prežijem túto dobu?, JuniorBLOG – blogy a vlogy, JuniorAPP – mobilné aplikácie a JuniorLEARN – weby a aplikácie využiteľné vo vzdelávaní.

Samotnému finále predchádzalo prvé kolo hodnotenia prác odbornou komisiou, v ktorej sú zastúpení lídri z oblasti informačných technológií. V tomto roku svojho hodnotiteľa vyslala aj stavovská organizácia IT Asociácia Slovenska, zastúpená viceprezidentom Pavlom Fričom. Novými členmi komisie sa stali tiež blogeri posudzujúci kvalitu prác v kategórii JuniorBLOG, medzi nimi bola aj Ivana Grešlíková, ktorá sa do hodnotenia blogov zapojila spoza hraníc, a to z Bulharska.

Registrovaných prác bolo tento rok spolu 317, z toho do finále postúpilo 60 žiakov s 51 projektmi. Potešujúci je podľa organizátorov zvyšujúci sa počet žien v oblasti IT. Tento rok sa totiž do súťaže zapojilo až 94 dievčat.

Zdroj: TS AMAVET
(af)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky