Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Počas Európskej noci výskumníkov vedci a vedkyne opäť navštívia školy

VEDA NA DOSAH

Do projektu Navštív svoju školu - Spoznaj svojho vedca sa môžu vedci aj školy prihlásiť do 31. augusta 2021.  

Plagát Noc výskumníkov 2021

V rámci 15. ročníka Európskej noci výskumníkov sa môžu všetky základné a stredné školy, ale aj vedci a vedkyne na Slovensku opäť tešiť z projektu Navštív svoju školu – Spoznaj svojho vedca.

V rámci tohto podujatia sa vedci, ktorí školu v minulosti navštevovali, do nej vracajú, aby študentom a študentkám pútavým spôsobom porozprávali o svojej práci.

Prihlasovanie je otvorené pre vedcov, vedkyne aj školy do 31. augusta 2021. V minulom roku sa do aktivity zapojilo 38 vedcov a vedkýň a navštívili 44 škôl.

„Druhý ročník projektu bude prebiehať v piatok 24. septembra 2021, keď si vedci a vedkyne pripravia krátku interaktívnu prezentáciu pre mladých, v ktorej povedia študentom o tom, čo robia. Naším cieľom je osobná účasť vedcov na školách, ale v prípade nepriaznivej pandemickej situácie prebehnú stretnutia online,“ uvádza na stránke podujatia organizátor, občianske združenie SOVVA (Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity).

Cieľom aktivity je priblížiť mladým študentom a študentkám vedeckú prácu, ktorá sa im môže zdať často priveľmi vzdialená a nejasná a priniesť im motiváciu v podobe konkrétnych príbehov.

Európska noc výskumníkov bude opäť online

Aj tento rok sa žiaci, pedagógovia a všetci nadšenci vedy môžu tešiť na najväčší festival vedy na Slovensku, Európska noc výskumníkov sa uskutoční opäť v posledný piatok v septembri a prinesie bohatý program, sprievodné aktivity i súťaže.

Kvôli pandémii COVID-19 zostáva aj tento rok hlavný program v interaktívnom online štúdiu a doplnený bude o aktivity na školách a ďalšie sprievodné podujatia a súťaže.

Počas 12-hodinovej vedeckej live show si prídu na svoje diváci všetkých vekových kategórií. Dopoludňajší program je zameraný na žiakov a študentov, poobedný je určený všetkým záujemcom o vedu.

Vedecký kuriér aj Veda bez hraníc

Súčasťou programu Európskej noci výskumníkov bude aj tento rok projekt Vedecký kuriér, počas ktorého dovezie kuriér prihláseným školám zadarmo vedecký set.

Prihlasovanie škôl je možné do 2. septembra (alebo naplnenia kapacít) prostredníctvom online formulára.

Vedecké sety majú rôzne zameranie a žiaci si pomocou nich môžu vyskúšať pokusy z chémie, fyziky, biológie alebo môžu skúsiť princípy strojového učenia pomocou vesmírnej tematiky.

Súčasťou podujatia bude opäť aj projekt Veda bez hraníc, počas ktorého sa budú konať webináre s úspešnými slovenskými vedcami, ktorí budú zaujímavým a pútavým spôsobom hovoriť o dôležitých témach.

Neodmysliteľnou súčasťou festivalu vedy budú opäť aj súťaže o vecné ceny. Pre žiakov a študentov je pripravená klasická výtvarná súťaž a pre všetkých návštevníkov fotosúťaž #nocvyskumnikov2021.

Zdroj: Európska noc výskumníkov

(TL)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky