Bratislavská vedecká cukráreň
Téma: „Alkohol, opica a molekuly – Silvestrovský špeciál“
Hosť: doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.
Termín: 13. 12. 2016 o 9,00 hod. v CVTI SR v Bratislave
Kvasinky + Cukor + Voda = Alkohol. Čo všetko sa skrýva za touto jednoduchou rovnicou?
Neformálne a interaktívne rozprávanie o tom, odkiaľ vlastne pochádza a ako sa vyrába alkohol. Čo majú spoločné a čím sa naopak líšia rôzne druhy alkoholických nápojov. Pozitívne účinky ich striedmej konzumácie, ako aj nežiaduce efekty po nadmernom pití. Ako im predchádzať a ako ich „liečiť“. A to všetko z pohľadu zaujímavých molekúl a ich chemických reakcií.
Peter Szolcsányi je chemik, vedec a popularizátor, ktorý pôsobí na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Profesionálne sa zaujíma o syntézu vonných molekúl a prírodných zlúčenín, s obľubou rozpráva a píše o chémii v nás a okolo nás. Vo voľnom čase rád varí, hrá tenis, číta knihy a venuje sa rodine.