Americká metaanalýza vyhodnotila, ktoré potraviny znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 50 percent, ale označila aj tie, ktoré ho zvyšujú.
Na tom, či sa u niekoho vyvinie Alzheimerova choroba, má svoj podiel okrem genetiky a životného štýlu aj strava. Príčiny vzniku Alzheimerovej choroby stále nie sú celkom objasnené. Existuje čoraz viac dôkazov o tom, že strava zohráva v prevencii Alzheimerovej choroby významnú úlohu.
Okrem cvičenia, mentálnej stimulácie a abstinencie od alkoholu a fajčenia je strava zvlášť dôležitým faktorom, ktorý má vplyv na riziko vzniku ochorenia. Vyplýva to z novej metaanalýzy amerického centra Sunlight, Nutrition, and Health Research Center (SUNARC), ktorá bola nedávno uverejnená v časopise Journal of Alzheimer’s Disease.
Výskumníci zhrnuli a vyhodnotili existujúce štúdie týkajúce sa stravy a Alzheimerovej choroby. V podstate išlo o porovnanie typickej západnej stravy (s vysokým podielom priemyselne spracovaných potravín, rýchleho občerstvenia, tukov, cukrov a s nízkym obsahom vlákniny) s inými, zdravšími spôsobmi stravovania, napríklad diétou DASH, ktorá bola vyvinutá na boj proti vysokému krvnému tlaku, ďalej stredomorským spôsobom stravovania a diétou označovanou MIND (je to kombinácia diéty DASH a stredomorskej diéty).
Strava založená na rastlinnom základe je najzdravšia
Autori dospeli k záveru, že ľudia, ktorých strava obsahuje veľa ovocia, strukovín, orechov, omega-3 mastných kyselín (napríklad z mastných morských rýb), zeleniny a celozrnných výrobkov, majú štatisticky nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby, a to o 40 až 50 percent v porovnaní so západným typom stravovania. Na druhej strane tí, ktorí v strave prijímajú nadmerné množstvo tukov, najmä nasýtených, mäsa a ultraspracovaných potravín, majú vyššie riziko, že sa u nich vyvinie Alzheimerova choroba.
Mäso ako hlavný rizikový faktor
Nezdravá strava podporuje zápaly, inzulínovú rezistenciu a oxidačný stres, píšu vedci. Spomínané faktory a ďalšie ochorenia, na ktoré má vplyv aj nezdravá strava, obezita, vysoký krvný tlak alebo cukrovka 2. typu, patria medzi rizikové faktory. Majú negatívny vplyv na mozog a podporujú tak vznik Alzheimerovej choroby.
Ekologické štúdie identifikovali mäso ako najdôležitejší rizikový faktor pre vznik Alzheimerovej choroby. Mäso, najmä červené a spracované, zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy, infarktu a zápalov v tele. Hlavným faktorom, ktorý prispieva k ateroskleróze, sú nasýtené mastné kyseliny, obsiahnuté v mäse. Keďže mäso je koncentrovaným zdrojom energie, jeho konzumácia prispieva aj k nadváhe a obezite.
Nedostatok antioxidantov
Strave obsahujúcej príliš veľa mäsa navyše chýbajú dôležité mikroživiny. Medzi ne patria vitamíny, minerály a sekundárne rastlinné látky, ako sú antioxidanty. Tie majú ochranný účinok na bunky.
Vedci pod vedením Kathleen Doreyovej z Virginia Tech Carilion School of Medicine v USA v roku 2023 pri pitve mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou zistili, že hladina dôležitých antioxidantov v sivej hmote zosnulých bola v niektorých prípadoch o polovicu nižšia. Predchádzajúce štúdie zistili zníženú hladinu antioxidantov aj v krvi pacientov s Alzheimerovou chorobou.
Západná strava zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby
Vedci dospeli k záveru, že k zvýšenému výskytu Alzheimerovej choroby prispieva západný spôsob stravovania, o čom svedčia aj výsledky viacerých štúdií. Ľudí, ktorí sa stravujú striedmo, je menej. Tí konzumujú stravu zloženú prevažne z čerstvých rastlinných surovín a rýb, pričom červené mäso a spracované mäso jedia len zriedkavo. V regiónoch sveta, kde sa ľudia týmto spôsobom stravujú dodnes, sú starí ľudia oveľa zdravší a menej trpia chorobami, ako je napríklad Alzheimerova choroba.
Podľa autorov metaanalýzy bude ťažké otočiť trend západného spôsobu stravovania. „Vzhľadom na zakorenené systémy zásobovania potravinami vo väčšine krajín bude ťažké zvrátiť stúpajúci trend výskytu Alzheimerovej choroby,“ uviedli autori. Ďalším faktorom je podľa autorov cena, keďže zdravšie potraviny sú drahšie ako tie nezdravé. „Bohužiaľ, strava, ktorá môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby, je drahšia ako ultraspracované potraviny. Nízkopríjmové skupiny sú tak často najviac ohrozené Alzheimerovou chorobou.“
Kto však má možnosť zaradiť do svojho jedálnička potraviny, ktoré sú zdravé, a vyradiť tie nezdravé, mal by tak urobiť s ohľadom na zdravie, a to nielen v súvislosti s prevenciou Alzheimerovej choroby, ale aj ďalších civilizačných ochorení.
Zdroj: GEO.de, Journal of Alzheimer´s Disease
(zh)