Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

S jeseňou prichádza aj sezóna tekvíc. Poznáte ich zdravotné benefity?

Justína Mertušová

Už v roku 4500 pred n. l. si na nej pochutnávali Indiáni, ktorí konzumovali nielen plody, ale aj listy a semená.

Tekvice. Zdroj: iStockphoto.com

Tekvice majú rozmanitú veľkosť, tvar i farbu. Zdroj: iStockphoto.com

Na pultoch obchodov sa začínajú množiť tekvice vo všetkých farbách jesene. Je zdravá, všestranná a plná živín, vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Navyše má nízky obsah kalórií a vo varení sa dá použiť naslano aj nasladko.

Symbol jesene

Zrelá zimná tekvica z čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae) patrí do rovnakej rastlinnej rodiny ako uhorky a melóny. Ľudia po celom svete si ju spájajú s tradičnou halloweenskou dekoráciou, so Sviatkom všetkých svätých alebo s výdatnou hustou polievkou či koláčom. Jedno je isté, jej dužina poskytuje celý rad zdravotných výhod.

Už v roku 4500 pred n. l. si na nej pochutnávali Indiáni, ktorí konzumovali nielen plody, ale aj listy a semená. K nám sa dostala približne v 15. storočí zo Strednej Ameriky. Na území Slovenska sa dnes pestujú štyri druhy: tekvica obyčajná, veľkoplodá, figolistá a muškátová.

Tekvice sú zvyčajne okrúhle a oranžové, hoci veľkosť, tvar a farba sa môžu líšiť v závislosti od odrody. Majú hrubú vonkajšiu šupu, ktorá je rebrovaná, ako aj stonku, ktorá spája tekvicu s jej listovou rastlinou.

Ilustrácia. Zdroj: iStockphoto.com

Farebná paleta tekvíc dokonale zapadá do jesennej výzdoby. Zdroj: iStockphoto.com

Zdravotné benefity

Väčšina zdravotných výhod tekvice spočíva v jej obsahu vlákniny a mikroživín. Vláknina je kľúčovým prvkom, ktorý podporuje zdravie čriev reguláciou črevnej mikroflóry a pomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Je jedným z najznámejších zdrojov betakaroténu. Jedna šálka obsahuje viac ako päť gramov tohto silného antioxidantu, ktorý oranžovej zelenine a ovociu dodáva ich žiarivú farbu. Telo ho potom premieňa na vitamín A.

Konzumácia potravín s vysokým obsahom betakaroténu znižuje riziko vzniku určitých typov rakoviny, poskytuje ochranu pred astmou a srdcovými chorobami, dokonca znižuje riziko vekom podmienenej degenerácie makuly (žltá škvrna na sietnici oka, miesto najostrejšieho videnia). Luteín a zeaxantín sú jediné karotenoidy v potrave, ktoré sa hromadia v sietnici a nazývajú sa makulárne pigmenty.

Jedna šálka varenej tekvice (245 gramov) obsahuje:

  • tuk: 0,2 gramu
  • bielkoviny: 2 gramy
  • sacharidy: 12 gramov
  • vláknina: 7 gramov
  • vitamín A: 245 percent (potreby denného príjmu, RDI)
  • vitamín C: 19 percent RDI
  • draslík: 16 percent RDI
  • meď: 11 percent RDI
  • mangán: 11 percent RDI
  • vitamín B2: 11 percent RDI
  • vitamín E: 10 percent RDI
  • železo: 8 percent RDI
  • malé množstvo horčíka, fosforu, zinku, kyseliny listovej a niekoľkých vitamínov B

Tekvica pozostáva približne z 90 percent vody a správna hydratácia podporuje náš imunitný systém. Keďže 70 percent imunitného systému je v črevách, tekvica je ideálnym prostriedkom, ako si vybudovať silnú bariéru proti chorobám.

Tekvica je prirodzeným zdrojom mnohých minerálov vrátane draslíka, vápnika a horčíka, ktoré podporujú srdce. Tieto tri prvky sú vhodné aj podľa diéty DASH (diétne prístupy na zastavenie hypertenzie). Tekvica navyše obsahuje menej sodíka, čím prospieva zdravému krvnému tlaku.

Tekvica a semiačka. Zdroj: iStockphoto.com

Všestranné semená môžu byť slanou pochúťkou, ale hodia sa aj do koláčov alebo raňajkového müsli. Zdroj: iStockphoto.com

Tekvicové semená

Tekvicové semená majú dlhú históriu nutričného využitia, ktorá sa datuje do oblasti Oaxaca Highlands v Mexiku pred viac ako 7 500 rokmi. V mnohých kultúrach sa používali ako ľudový liek na liečbu infekcie močových ciest a močového mechúra, vysokého krvného tlaku a hladiny cukru v krvi, obličkových kameňov aj parazitov.

Moderná medicína potvrdzuje, že majú pôsobivý nutričný profil, podporujúci zdravie. Sú bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a minerálov, ktoré znižujú rizikové faktory chronických ochorení vrátane rakoviny prsníka, konečníka a pľúc.

Majú vysoký obsah horčíka, ktorého väčšina ľudí nemá v strave dostatok. Obsah horčíka pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko cukrovky.

Tekvicové semená sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú odstraňovať voľné radikály, zodpovedné za poškodenie buniek. Jedna zaujímavá štúdia zistila, že tekvicové semená boli spojené s výrazne zníženým rizikom rakoviny prsníka u žien po menopauze, a druhá štúdia ukázala, že pomáhajú pri zvládaní menopauzy aj s hladinou cholesterolu počas tohto obdobia.

Zdroj: Healthline, BBCgoodFood, MedicalNewsToday, Health, Záhrada

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky