Všetky články

Prvý človek dokáže hýbať počítačovou myšou len pomocou svojej mysle, tvrdí Elon Musk

Telepatia na dosah. Spoločnosť Neuralink prehlásila, že implantovala čip do mozgu pacienta, ktorý dokáže ovládať kurzor na obrazovke myšlienkami.

| VEDA NA DOSAH

Láme rekordy: Astronómovia identifikovali najjasnejší a najrýchlejšie rastúci kvazar

Je to najjasnejší a najsvietivejší doteraz pozorovaný objekt, ukrývajúci najrýchlejšie rastúcu supermasívnu čiernu dieru.

| VEDA NA DOSAH

Unikátny magnetický nanografén v tvare motýľa kombinuje dva koncepty vzniku magnetizmu

Medzinárodný tím vedcov vedený českými fyzikmi ako prvý dokázal detegovať jeho magnetický signál.

| VEDA NA DOSAH

Dali by ste si laboratórne vypestovanú mäsoryžu?

Hybridná ružová ryža má výrazne vyšší obsah bielkovín a tuku. Jej výroba je menej nákladná a ekologickejšia.

| VEDA NA DOSAH

Nebezpečný druh ázijského komára sa zrejme usídlil už aj v Bratislave

Invázneho tigrovaného komára druhu Aedes albopictus slovenskí vedci zaznamenali vďaka zberu dát z minulého roka.

| VEDA NA DOSAH

Aj voľne žijúce mačkovité šelmy dokážu rozlíšiť známe ľudské hlasy od neznámych, potvrdila nová štúdia

Schopnosť naladiť sa na konkrétny ľudský hlas nie je podľa vedcov dôsledok domestikácie, ale pravidelného vystavenia sa ľuďom.

| VEDA NA DOSAH

Prvé svojho druhu: Vo Fínsku vzniká trvalé hlbinné úložisko jadrového odpadu

Na výstavbe hlbinného úložiska jadrového odpadu Onkalo pracuje Fínsko viac ako dve desaťročia. Prvý odpad by tam mal byť uložený...

| Kristína Benkovičová

Dátové analytičky zo Slovenskej akadémie vied vytvorili model nízkouhlíkového vývoja

Verejne prístupný model 2050 Pathways Explorer testuje vplyv navrhovaných opatrení na spotrebu energie a na emisie skleníkových plynov.

| VEDA NA DOSAH

Vedci neustále vylepšujú chirurgické 3D materiály na mieru. Vedia ich už aj sledovať v čase

Sú založené na báze želatíny a využívajú sa najmä v plastickej a rekonštrukčnej chirurgii.

| VEDA NA DOSAH

Chuť čaju ovplyvňujú aj mikroorganizmy, zistili vedci

Na kvalitu čaju vplývajú podľa novej čínskej štúdie okrem odrody čajovníka, počasia, kvality pôdy aj mikroorganizmy.

| VEDA NA DOSAH