Vedecká cukráreň Bratislava

Viete, aké máte možnosti a na čo všetko treba myslieť, keď skončíte strednú školu? Či už pôjdete ďalej študovať na vysokú školu, zamestnáte sa, začnete podnikať, alebo budete cestovať po svete, mali by ste vedieť hospodáriť s peniazmi tak, aby ste vedeli zabezpečiť seba i svoju rodinu, teraz aj v budúcnosti. To znamená byť finančne gramotný. Existujú nejaké zlaté pravidlá vo svete peňazí? Prečo je dôležité učiť sa narábať s peniazmi? Na čo všetko pri plánovaní financií do budúcnosti treba myslieť? O tom všetkom si povieme na prednáške.

Prednášajúci:

Ing. Marcel Novák, PhD., je absolventom Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Už niekoľko rokov pracuje v Národnej banke Slovenska, kde najskôr pôsobil ako poradca guvernéra NBS a aktuálne zastáva pozíciu experta finančného vzdelávania. Náplňou jeho práce je vzdelávať Slovákov od tých najmladších, žiakov, študentov cez dospelých až po seniorov v oblasti ekonómie a financií. „Naše vzdelávanie je zážitkové a tým sa líšime od klasického vzdelávania na školách. Nízka finančná gramotnosť obyvateľov na Slovensku je častou príčinou problémov, do ktorých sa spotrebitelia dostanú, prípadne je dôvodom ich nespokojnosti s finančnými službami. My v NBS si myslíme, že čím budeme mať finančne vzdelanejšie obyvateľstvo, tým stabilnejší bude ekonomický a finančný systém na Slovensku. Nazdávame sa, že správne ekonomické rozhodovanie prinesie vyšší blahobyt spotrebiteľom a ich rodinám.“

Otázky pre prednášajúceho môžete zasielať mailom na ncpvat@cvtisr.sk do 9. septembra 2024. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.

Táto prednáška je sprievodným podujatím Európskej noci vedy (ENV) 2024. Hlavný program ENV sa uskutoční 27. septembra 2024 v priestoroch Starej tržnice v Bratislave, ale aj v ďalších štyroch mestách a okolitých lokalitách. Súčasťou festivalu vedy budú prednášky, workshopy, súťaže či zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Nebudú chýbať ani sprievodné podujatia, ku ktorým patria vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE a Vedecké cukrárne. Bližšie informácie nájdete na www.nocvedy.sk a www.vedanadosah.sk.

Vedecká cukráreň Bratislava v článkoch

Hliník a jeho všestranné použitie

Hliník (po lat. aluminium) je chemický prvok v Periodickej tabuľke prvkov, ktorý má značku Al. Patrí medzi kovy s nízkou...

| VEDA NA DOSAH

Lukáš Hrdlička: Hliník a jeho ióny sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života

Ing. Lukáš Hrdlička je doktorandom na Oddelení environmentálneho inžinierstva, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave....

| Marta Bartošovičová

Video: Biologická ochrana rastlín

V dôsledku intenzívnej aplikácie pesticídov v poľnohospodárstve dochádza k akumulácii rezíduí chemických látok v pôde i v plodinách a nakoniec aj v...

| VEDA NA DOSAH

Biologická ochrana rastlín

Biologická ochrana rastlín je celkový systém, ktorý využíva prirodzených antagonistov (nepriateľov) škodlivých organizmov alebo produktov s využitím živých organizmov. Moderné...

| VEDA NA DOSAH

Cukry v našom (nie vždy sladkom) živote

Sacharidy (tiež cukry, latinsky saccharum, grécky sákcharon, cukor) sú základnou zložkou všetkých živých organizmov a súčasne najrozšírenejšou skupinou organických látok,...

| VEDA NA DOSAH