Vedecká cukráreň Bratislava

Viete, aké máte možnosti a na čo všetko treba myslieť, keď skončíte strednú školu? Či už pôjdete ďalej študovať na vysokú školu, zamestnáte sa, začnete podnikať, alebo budete cestovať po svete, mali by ste vedieť hospodáriť s peniazmi tak, aby ste vedeli zabezpečiť seba i svoju rodinu, teraz aj v budúcnosti. To znamená byť finančne gramotný. Existujú nejaké zlaté pravidlá vo svete peňazí? Prečo je dôležité učiť sa narábať s peniazmi? Na čo všetko pri plánovaní financií do budúcnosti treba myslieť? O tom všetkom si povieme na prednáške.

Prednášajúci:

Ing. Marcel Novák, PhD., je absolventom Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Už niekoľko rokov pracuje v Národnej banke Slovenska, kde najskôr pôsobil ako poradca guvernéra NBS a aktuálne zastáva pozíciu experta finančného vzdelávania. Náplňou jeho práce je vzdelávať Slovákov od tých najmladších, žiakov, študentov cez dospelých až po seniorov v oblasti ekonómie a financií. „Naše vzdelávanie je zážitkové a tým sa líšime od klasického vzdelávania na školách. Nízka finančná gramotnosť obyvateľov na Slovensku je častou príčinou problémov, do ktorých sa spotrebitelia dostanú, prípadne je dôvodom ich nespokojnosti s finančnými službami. My v NBS si myslíme, že čím budeme mať finančne vzdelanejšie obyvateľstvo, tým stabilnejší bude ekonomický a finančný systém na Slovensku. Nazdávame sa, že správne ekonomické rozhodovanie prinesie vyšší blahobyt spotrebiteľom a ich rodinám.“

Otázky pre prednášajúceho môžete zasielať mailom na ncpvat@cvtisr.sk do 9. septembra 2024. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.

Táto prednáška je sprievodným podujatím Európskej noci vedy (ENV) 2024. Hlavný program ENV sa uskutoční 27. septembra 2024 v priestoroch Starej tržnice v Bratislave, ale aj v ďalších štyroch mestách a okolitých lokalitách. Súčasťou festivalu vedy budú prednášky, workshopy, súťaže či zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Nebudú chýbať ani sprievodné podujatia, ku ktorým patria vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE a Vedecké cukrárne. Bližšie informácie nájdete na www.nocvedy.sk a www.vedanadosah.sk.

Vedecká cukráreň Bratislava v článkoch

Peter Szolcsányi – chémia v našom pohári

Alkoholické nápoje patria oddávna k najpoužívanejším „obveseľujúcim“ látkam, ktoré ľudstvo konzumuje. Podľa spoľahlivých archeologických nálezov vieme, že pivo, lepšie povedané nápoj...

| VEDA NA DOSAH

Video: Srdce netrápi len láska

Ochorenia srdca a ciev sú najčastejšou príčinou smrti v Európe a sú tiež hlavnou príčinou invalidity a zníženej kvality života. Je preto nevyhnutné systematicky...

| VEDA NA DOSAH

Marcová vedecká cukráreň sa bude niesť v znamení objavov nových chemických prvkov

Mgr. Martin Venhart, PhD., ktorý je vedúcim Oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV sa vo svojej prednáške zameriava práve na...

| VEDA NA DOSAH

Video: Slovenský národný korpus – Je slovenčina mäkká a ľubozvučná?

Slovenský národný korpus je databázou veľkého množstva textov v slovenskom jazyku. Korpus nám pomôže odpovedať na otázky, ktoré najviac trápia dnešnú...

| VEDA NA DOSAH

Než srdce ochorie

RNDr. Miroslav Barančík, DrSc. je medzinárodne uznávaným odborníkom a riaditeľom Ústavu pre výskum srdca na Slovenskej akadémii vied. Okrem vedecko-výskumnej činnosti...

| VEDA NA DOSAH