Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede
Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.

Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.

Oddelenie organickej chémie FCHPT STU

Hirschov index: 15

Inštitúcia: STU v Bratislave
Oblasť výskumu:

Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.

  • Pôsobí na Oddelení organickej chémie, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU (FCHPT STU) v Bratislave.
  • Absolvoval niekoľko úspešných študijných a postgraduálnych pobytov v zahraničí (1995-1996 Oxford, 1998 Cambridge, 2000-2002 Zürich).
  • Špecializuje sa na syntetickú organickú chémiu, obzvlášť na stereoselektívnu syntézu vonných zlúčenín a má bohaté skúsenosti v oblasti totálnej syntézy biologicky aktívnych prírodných látok a ich funkčných analógov.
  • Zatiaľ publikoval 36 vedeckých prác v popredných zahraničných časopisoch, na ktoré má doposiaľ 579 SCI citácií (H-lndex 15). V rámci vedeckej expertíznej činnosti pôsobí ako dlhoročný externý posudzovateľ európskej agentúry Research Executive Agency v Bruseli. Získal Cenu za vedu a techniku 2020 v kategórii Popularizátor vedy.

Údaje o vedcovi boli naposledy aktualizované: 15. mája 2025
Ak ste našli chybu alebo máte tip na doplnenie, prosím, kontaktujte nás emailom na vnd@cvtisr.sk.
Hirschov index je aktuálny k dátumu aktualizácie. Ak chcete vidieť aktuálnu hodnotu, navštívte, prosím webofscience.com. Ďakujeme.

Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. v článkoch

Peter Szolcsányi: Rád rozprávam o chémii každému, koho zaujíma

Výskumník popularizuje vedu, pretože chce predstaviť jej krásu a podeliť sa s poslucháčmi o emócie, ktoré to prináša.

| Galina Lišháková

O čokoláde… a nielen na Vianoce

Čokoláda je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Veď kto by odolal jednej z najlákavejších lahôdok na svete práve počas vianočných sviatkov? Čokoládové...

| Marta Bartošovičová

Video: O čokoláde… nielen na Vianoce

V decembrovom vianočnom špeciáli Vedeckej kaviarne sme diskutovali o jednej z najlákavejších lahôdok na svete – o čokoláde. Nepochybne patrí...

| VEDA NA DOSAH

Chémia je úplne všetko – aj výroba čokolády

Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD., organický chemik, docent na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie  Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave,...

| Marta Bartošovičová

Peter Szolcsányi – chémia v našom pohári

Alkoholické nápoje patria oddávna k najpoužívanejším „obveseľujúcim“ látkam, ktoré ľudstvo konzumuje. Podľa spoľahlivých archeologických nálezov vieme, že pivo, lepšie povedané nápoj...

| VEDA NA DOSAH

Video: Alkohol, opica a molekuly – Silvestrovský špeciál

Kvasinky + cukor + voda = alkohol. Čo všetko sa skrýva za touto jednoduchou rovnicou? Neformálne a interaktívne rozprávanie o tom,...

| VEDA NA DOSAH

Peter Szolcsányi: Chémia je úplne všetko

Rozhovor s doc. Ing. Petrom Szolcsányim, PhD., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (FCHPT STU) v Bratislave....

| Marta Bartošovičová

Chémia lásky

V rámci Týždňa vedy a techniky si mohli návštevníci najrozličnejších podujatí, ktoré sa počas neho konali, vychutnať na pôde Centra...

| VEDA NA DOSAH
CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky

Mediálni partneri

ÁMOS vision FonTech Startitup