Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vysokoškoláci mohli súťažiť o Cenu Edwards 2017

VEDA NA DOSAH

víťazi v roku 2016

Si vizionár ako Steve Jobs? Nechýba ti vôľa ako Márii Curie-Sklodowskej? Máš odhodlanie Tomáša Baťu? Ukáž svoje schopnosti, vyzývajú organizátori súťaže Cena Edwards 2017, ktorá finančne oceňuje najinovatívnejšie diplomové práce. Usporiadateľom súťaže je svetová technologická firma Edwards Vacuum.

„Pred takmer 100 rokmi založil fyzik F. D. Edwards vo Veľkej Británii prvú firmu, ktorá začala vyrábať vákuové vývevy. K takémuto kroku potreboval veľkú guráž, dušu vizionára a trochu šťastia. Dnešná doba praje veľkým vynálezom i malým nápadom a inováciám. A my v Edwards chceme dobré nápady nájsť a oceniť. Vypisujeme preto Cenu Edwards o najinovatívnejšiu diplomovú prácu,“ uvádzajú organizátori súťaže.

Cena Edwards je rozdelená do dvoch kategórií: Technika a Ekonómia a podnikanie. Diplomové práce v oboch kategóriách hodnotí odborná porota z hľadiska originality a inovatívnosti v odbore a vyberá tie najlepšie. Víťazi si odnesú od 1000,00 do 20000,00 českých korún. Výhercovia sa tiež zúčastnia špeciálnej exkurzie do výrobného podniku Edwards v Lutíne, kde sa stretnú so špičkovými odborníkmi, prehliadnu si najmodernejšie technológie a možno položia základ svojej budúcej kariéry.

Súťaže sa môže zúčastniť ktokoľvek starší ako 18 rokov. Ku dňu prihlásenia musí byť študentom vysokej školy alebo mať vysokoškolské štúdium ukončené či dočasne prerušené. Prihlásená práca nesmie porušovať žiadne právne predpisy a nesmie ísť o plagiát.

Porota hodnotí originalitu a inovatívnosť práce, a to najmä z hľadiska objavovania nových postupov či technologických riešení konkrétneho technického alebo ekonomického problému. Víťazi budú vyhlásení v novembri 2017.

V roku 2016 sa prihlásilo množstvo úspešných prác. Prvé miesto v kategórii Technika získala Petra Ohnišťová z VUT Brno za prácu Technológia frézovania tenkostenných súčastí pre letecký priemysel.

Porota sa nakoniec po dôkladnom skúmaní priklonila k dvom víťazom v kategórii Ekonómia a podnikanie. Josef Pokorný z Utrecht University uspel v kategórii Ekonómia a podnikanie so svojou prácou Target’s ownership structure as a determinant of takeover premium. Aj Jiří Branžovský z Masarykovej univerzity dosiahol na prvé miesto v Ekonómii a podnikaní; venoval sa Prognóze vývoja svetových finančných trhov s ohľadom na zabezpečenie hodnoty portfólia. Finančné ocenenie nakoniec získalo celkom jedenásť odhodlaných študentov.

Všetky informácií o súťaži a vyhlásené výsledky 

 

Zdroj a foto

Spracovala: Slávka Cigáňová (Habrmanová), NCP VaT pri CVTI SR

Uverejnila: VČ

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky