Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nápoje z vianočného stola v kocke na VND

VEDA NA DOSAH

Máte radi vôňu čerstvej mäty, materinej dúšky, kamilky alebo si pri vianočnom stole ťuknete radšej kvalitným červeným vínom? Prinášame vám prehľad nápojov, ktoré sa najčastejšie objavujú na vianočnom stole.

Čaj

Ako je už zvykom, na vianočnom stole bude aj v tomto roku mnohým z nás rozvoniavať bylinkový čaj. Či už bude mätový, kamilkový, z materinej dúšky, medovky lekárskej alebo z iných obľúbených liečivých byliniek, určite nás príjemne zahreje a navyše podporí aj trávenie po výdatnej štedrej večeri.   

 https://vedanadosah.cvtisr.sk/liecive-rastliny-bylinky-caje-nielen-na-vianoce

Víno

S vianočnými sviatkami, ale najmä tiež blížiacim sa koncom roka a oslavami Silvestra, býva okrem rôznych gastronomických pochúťok spojené aj vychutnávanie si tak tradičného nápoja, akým je víno. Ako sa vlastne víno vyrába, je alebo nie je zdravé, kde sa robia chyby pri výrobe vína?

https://vedanadosah.cvtisr.sk/tuknite-si-s-nami-na-sviatky-poharom-vina-a-dozviete-sa-nieco-viac

Pivo

Vianočné sviatky sa nám spájajú aj s pitím najrôznejších tradičných nápojov, od horúcej medoviny cez kvalitné červené víno až po pivo. Napriek tomu, že na Slovensku je silná pivná kultúra siahajúca až do stredoveku, pivo nie je až takým typickým a tradičným nápojom pre vianočnú pohodu a atmosféru. Počas sviatkov však určite nechýbalo na vianočnom stole vo väčšine rodín. Minimálne z jedného jednoduchého dôvodu. Pivo podporuje trávenie pre svoje výnimočné zloženie a unikátne vlastnosti. Pred nadchádzajúcimi sviatkami hojnosti to rozhodne nie je nezaujímavá informácia.

https://vedanadosah.cvtisr.sk/pivo-a-zdravie-od-mytov-k-vede

Slivovica

Slivovica je alkoholický nápoj s dlhoročnou tradíciou, vyrábaná predovšetkým v strednej a východnej Európe (Česká Republika, Poľsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko). Na výrobu tohto alkoholu sa najčastejšie používa druh slivky Prunus Domestica, ktorý poskytuje širokú škálu rôznych odrôd s odlišnými organoleptickými vlastnosťami. Slivovica sa vyznačuje intenzívnou ovocnou arómou a atypickou lahodnou chuťou, ktoré sú výrazne ovplyvnené štyrmi výrobnými krokmi: výberom suroviny (druh a odroda slivky, kvalita ovocia), fermentáciou, typom destilácie a skladovaním.

https://vedanadosah.cvtisr.sk/klasifikacia-odrodovych-slivovic-podla-povodu-fluorescencnou-spektrometriou-v-spojeni-s-chemometriou

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky